3 дни, 3 нощи, 3 сцени, 3D мапинг, страхотни музика, дневна програма и невероятно изживяване фестивала OPEN BUZLUDZHA 2024. Събитието се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумент "Бузлуджа“ като място за изкуство, култура и история. Това каза арх. Дора Иванова – ръководител на инициативата за опазване на Бузлуджа в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

 

Събитието ще се проведе от 8 до 11 август на емблематичния връх и е организирано от фондация “Проект Бузлуджа".

 

Фестивалът на връх Бузлуджа става все по-голям, все по-мащабен и все по-интересен, с все повече активности и активности за деца, каза тя и добави, че тази година е предвидена и дневна програма под мотото "Спомени от бъдещето“, чиято цел е да провокира хората да отидат и да създадат своите спомени, "но също така и да провокираме мисълта – как са си представили хората преди нас бъдещето и как си представяме ние бъдещето днес.“

 

"Подготвени са и различни предизвикателства в дневната програма от 10 Бузлуджа предизвикателства, с които хората могат да научат повече за мястото: турове, работилници за децата, много различни активности. Ще задаваме трудни въпроси, които са типични за Бузлуджа и как си представя бъдещето, ще има послания в бутилка и въобще много различни любопитни неща в дневната част,“ разказа тя.

 

Добро решение за работещите е коуъркинг пространството, където хората могат да дойдат и да работят от планината. "Това се прави за първи път тази година и хората ще могат четвъртък и петък съвсем спокойно да изкарат работните си дни в гората и да усетят вече магията пък на 3D мапинг шоуто на Бузлуджа, и на музикалните сцени, и партито всяка вечер,“ обясни организаторът.

 

3D мапинг шоуто е създадено от MP-STUDIO – пионерите в областта на светлинното изкуство в Европа. "Те са невероятни професионалисти и създават фантазия от светлина. И и тази фантазия върху фантастичната Бузлуджа е комбинация, която няма къде да се види по света,“ каза тя.

 

На Основна сцена могат да се видят прекрасни български банди, като Greesh, Cool Den и "Уикеда“, които вече 25 години радват феновете си. На следващия ден ще участват с Two Cities One World – българо-американско музикално дуо, "Юпитер 7“ в стил денс, поп, фънк-джаз. Музикалната програма продължава с Funkilicious и Kerana & kosmonavtite. "В съботата сме поканили една френска банда, която се обявява като сензацията в Европа на инди рок сцената – Reaven. И завършваме с Hayes & Y, една наистина страхотна българска банда, която се развива стремглаво и се радваме че ще бъдат при нас,“ разказа тя и допълни, че програмата продължава през нощта с тематични партита на Горската сцена, създадена в колаборация с клуб "Строежа“, София. "Много любима за нас е Монументална сцена, която е пред самия паметник. Тя е с електронна музика. Поканили сме много диджеи, като музиката започва от следобед.“

 

Монументът на Бузлуджа има изключителна архитектура, сградата привлича огромен интерес от България, но и много от чужбина "и има огромен потенциал, който може да се разгърне ако и го позволим“, смята арх. Дора Иванова. "Бузлуджа привлича огромен интерес и този интерес трябва да бъде използван, за да знаем повече за историята си и най-вече младото поколение да научи тези различни гледни точки и конфликтът, който съществува по тази тема. Смятам, че Бузлуджа е прекрасно място за това и че може да бъде не само музей, който да разказва тази история по един много критичен начин, но и да бъде място за събития и за съвременно изкуство, което интерпретира проблемите, травмите от близкото минало, така че всъщност да намери своето място в съвременна България,“ категорична е арх. Дора Иванова.