Великобритания днес избира парламент. Очакванията са за пълна победа на лейбъристите след близо 14-годишното управление на консерваторите в Обединеното кралство. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ международният анализатор Зорница Илиева.

"Икономическите проблеми, с които се сблъсква правителството на консерваторите, не са малки, особено в социалните области, доверието към торите, умората от 14-годишно управление на консерваторите във Великобритания явно се нагнетили такива настроения в обществото, че Риши Сунак предпочете вместо през декември, когато трябваше да е законният срок за следващи избори, да ги изтегли по-рано,“ обясни тя.

Има голяма вероятност изборите да спечелят лейбъристите, но е възможно избирателите да предпочетат и някои малки партии, смята анализаторът, тъй като те не са доволни принципно от състоянието на икономиката и спадането на жизнения стандарт в страната си, както и от редицата проблеми в здравеопазването, жилищното строителство, миграцията, данъците.   

"По време на управлението на торите се случиха невероятни кризи във Великобритания, които много трудно бяха преодолени, не само Брекзит и пандемията, но и редицата гафове, които са допуснаха от тази партия – Борис Джонсън, смъртта на кралицата, която гражданите на кралството преживяват емоционално. Мигрантската криза за тях е голям бич и тя пък даде възможност като тема на политик наистина харизматичен като Фарадж да спечели толкова точки, че в момента предварителния проучвания даже му дават проценти почти колкото на торите,“ обясни анализаторът.

Двете основни партии във Великобритания са на коренно противоположни мнения за всичко, което касае управлението на страната, като единствената тема, по която нямат разнобой, това е подкрепата за Украйна и противопоставянето на Русия, обясни Зорница Илиева и добави, че можем да намерим аналогия и с нашия изборен процес, тъй като макар че предварителните проучвания дават 20-процентен превес на лейбъристите, понякога така се правят сметките, че най-неочаквано се получават други резултати вместо предвидените.

"Въпросът е, че ако лейбъристите имат мнозинство, те ще имат право на самостоятелно правителство, но ако все пак нито една от двете големи партии не получи мнозинство в парламента, тогава се обявява "висящ парламент“, т.е. ще се наложи да има коалиции. И тука вече зависи кой какви възможности ще има за образуване на правителство и стават много сложни задкулисните игри и договорки – точно както в България в момента,“ каза тя.

За Великобритания предстоят интересни събития, но според нея Великобритания е основен играч и на международната сцена и внимателно трябва да се следят особено мнението и намесата в делата на европейския континент. "Който и да е на власт като правителство, дали лейбъристите или торите, Великобритания си има основи във външната политика, които няма да бъдат по никакъв начин променени,“ заключи международният анализатор Зорница Илиева.