В годината на своя 30-и юбилей Американският университет в България (АУБ) отново зае челните места във всички пет направления, по които се оценява от Рейтинговата система на висшите училища в България на Министерството на образованието и науката. Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. За 2021 г. висшето училище се класира на първо място в специалността "Администрация и управление“, дели първото място със Софийския университет в специалността "Обществени комуникации и информационни науки“ и заема второто място в направленията "Политически науки“, "Икономика“ и "Информатика и компютърни науки“. Показателите на АУБ са особено значими на фона на кризисните процеси във висшето образование, породени от продължаващата пандемична ситуация, и са недвусмислен знак за адаптивност и за търсенето на нови, ефективни модели на работа.

"АУБ е удивително място, което уверено се движи по ръба между традицията и иновацията. В сърцето на нашето обучение е студентът, който получава най-доброто чрез американската система liberal arts. И това е непоклатима традиция“, посочва президентът на АУБ Дейвид Еванс. "Традиция е вече 30 години да възпитаваме визионери, бизнес и обществени лидери в региона. Традиция е да пазим и развиваме нашата забележителна общност в десетки страни по света. Здравната криза обаче разкри и нещо ново за нас – способността да се адаптираме много бързо, да градим нови модели. Хибридно, дистанционно, присъствено – полагаме основите на нов стил на общуване със и между студентите и сме решени те винаги да получават от нас възможно най-доброто и перспективно образование. Рейтинът сочи, че сме се справили.“

Според класацията в четири от специалностите – "Администрация и управление“, "Икономика“, "Политически науки“ и "Обществени комуникации и информационни науки“ – висшето училище заема водеща позиция по показателите "Най-високи доходи“ и "Най-ниско ниво на безработица“. В категория "Престиж“ АУБ заема първото място в 4 от 5 професионални области, а за специалността "Информатика и компютърни науки“ е на второ място. Университетът заема първо място във всички области по показателите, които отчитат учебната среда и социално-битовите и административните услуги.

Българската рейтингова система на университетите подпомага потребителите на образователни услуги в избора им на висше училище. Тази година тя оцени 52 университета в България, които предлагат образование в различни специалности, групирани в професионални направления. Системата сравнява академичните дисциплини във висши учебни заведения, които имат акредитация в България, и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие, реализация на пазара на труда и регионална ангажираност.

За Американския университет в България (АУБ):

Вече 30 години Американският университет в България, създаден от визионери от България и САЩ, обучава млади визионери, които да променят света към по-добро, и отстоява своето мото "Напред и нагоре“. Визията му е да се развива като отличим център за върхови постижения в усвояването на знания, преподаването и екипната работа в Югоизточна Европа. АУБ дава висококачествено американско образование по системата Liberal Arts. При този модел на висше образование студентът е в центъра на обучението, а приоритетите са стимулирането на критичното мислене, активното учене и креативността. Университетът предлага 13 бакалавърски програми в Благоевград, както и магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри в София.

АУБ разполага с най-добрата университетска база в региона: комфортни общежития, отличения с награди студентски център "Америка за България“ и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. Днес в университета се обучават близо 1000 студенти от над 40 държави, а преподавателският състав надхвърля 70 души от над 20 страни. Всяка година АУБ предоставя близо 5 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти и така насърчава равните възможности. Висшето училище поддържа програми за обмен с някои от водещите университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др. АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education, така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите студенти получават двойна диплома – за САЩ и Европа. АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на българското Министерство на образованието и науката. Общо завършилите Американския университет в България за 30 години са около 5000 души, сплотени в глобална общност и активно подкрепящи развитието на своята Алма матер. Над 3 000 са възпитаниците на висшето училище, които заемат ръководни позиции в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни университети в цял свят. Сред техните работодатели са Министерският съвет на Република България, Българската народна банка, Организацията на обединените нации, Световната банка, Microsoft, SAP, Citibank, CNN, The New York Times, bTV и др.

Кратка информация и история: http://aubg.edu/quick-facts

Нашата мисия и нашите ценности: http://aubg.edu/mission-values

Разяснение на нашия модел на образование: http://aubg.edu/liberal-arts-explained

АУБ в София: https://www.aubg.edu/executive-education

Защо бъдещи студенти избират АУБ:https://www.aubg.edu/admissions/why-aubg