Австралия е държава на огромните дървета евкалипти, където самият въздух ухае на евкалипт. Централната част от континента е почти необитаем заради горещия и сух климата, а големите градове се намират по крайбрежието. Това разказа в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова директорът на детска градина "Малки стъпки“ Албена Далкалъчева.

За да посетиш Австралия ти е необходима туристическа виза, разказа още тя, и допълни, че тъй като в България няма посолство на Австралия, всичко се случва много бързо и лесно по интернет.  Пътят до Австралия е много дълъг, лети се повече от 23-24 часа с престоя по летищата през Доха или Сингапур, Куала Лумпур, което е доста уморително.

Град Пърт или "задният двор на Австралия“ – столицата на Западна Австралия, е голям град с население около 2 милиона души, като за него е известно и това, че е най-изолирания град в света – разстоянието до най-близкия град Аделаида се взема за 28 часа с кола. Климатът е доста по-поносим в тази част на Австралия, разказа още тя, като добави, че много важно нещо за Австралия е забраната за палене на огън, дори и в собствения си двор заради предстоящия сезон на пожарите, които според Албена Далкалъчева не са задължително лошо нещо: "Самата природа се пречиства чрез тези пожари. Всичко старо изгаря и дърветата отново цъфтят. Но естествено за хората това е зле, както и за животните, които обитават тези гори. И затова хората се опитват да ги ограничат.“

Изключително впечатляващо е отношението на австралийците към природата. Те провеждат политика да се запази Австралия в нейния автентичен вид:  "Дори където има градове са запазили оазисчета от природата така, както се е заварили когато са отишли. И ако по време на заселването са разрушени тези оазисчета, то те сега са възстановени, като са донасяли дървета, растения и животни от други краища. Трябва да е да има запазена природата, за да могат поколенията да видят как изглеждало това място в момента, в който първите европейци са слезли на тоя бряг,“ поясни тя, като добави, че се запазва и автентичният вид на сградите.

Възможност да се разгледа цяла Австралия дава специалният туристически влак "Indian Pacific“, който прекосява цяла Австралия от изток на запад от Сидни до Пърт за около една седмица, включително минава и през червения пустинен център, обясни още Албена Далкалъчева: "Ползва се изключително като туристическа атракция и си е цяло приключение пътуването с него“.

По-голямата част от времето си хората в Пърт прекарват на открито. В тази държава просто се живее навън. Къщите им са едноетажни, като в почти във всяка от тях има басейн, което не е лукс, а начин за справяне с жегите, добави още Албена Далкалъчева, като разказа, че "повечето жилищни сгради са обособени в предградията на града, като във всяко предградие е обособен търговски и общински център, задължително има парк, училище и детска градина, и чак след това се раздават парцелите да се строят къщи. Другият тип предградия, които са покрай крайбрежието, се отличават по външен вид – те приличат на малки морски градчета, които имат курортен облик. И ситото – централната част на града, където са офисите, търговски, спортни зали и административният център на града.“

Интересното за начина на живот в Пърт е това, че в кварталите се организират доста събития, които се правят от и за общността там, разказа още тя: "Почти всяка събота и неделя има нещо като базар, където се събират и забавляват хората, продават се домашно приготвени неща. Рекламират се много събития за деца, за възрастни. Възрастните хора се събират по клубове, танцуват, пекат коледни сладки. И хубавото е, че това се случва всеки уикенд.“    

Фриментъл е едно от предградията на Пърт, който има исторически статут и е интересна туристическа дестинация. Там могат да се видят различни музеи и забележителности.  "Това е мястото, където са слезли първите заселници. Най-известната му сграда е затворът. От пристанището е имало железопътна линия, където въпросните каторжници, които са пристигали са с корабите, директно са ги закарвали в съда, и съответно в същата сграда се е помещавал и затворът. Стъпват на австралийска земя и отиват да си излежават присъдите,“ разказа Албена Далкалъчева и добави, че на самото пристанище има паметни плочи с изписано името на всеки един европеец, който се заселва, емигрира в Австралия, както и датата и името на кораба, с който е пристигнал.