Ако от следващата година всички компании внедрят изкуствен интелект в голяма част от дейностите си, могат да бъдат съкратени 300 милиона работни места на глобално равнище или 10-15% от глобалната работна сила. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Тези числа  са подплатени с много статистики и разговорът вече започва да се води на глобално равнище.

"През изминалата година компаниите, които са внедрили изкуствен интелект в част от дейностите си, но не са съкратили работниците си, са с по-добри показатели и приходи – с между 9 и 30%, защото работата става по-бърза и по-ефективна, а средствата, отделяни за външни контрагенти или за допълнителна работа, са ограничени. Ефективността спряно човешки работни часове е доказана и съответно това намалява разходите и стабилизира приходите", обясни доц. Тодорова.

Същото изчисление е направено и при компании, които не са имплементирали изкуствен интелект в работата си. При тях разходите се увеличават и те стават неконкурентни, посочи Мариана Тодорова.

Секторът за компютърни и видео игри е изключително успешен. В него не се печели от самите тях, а от комуникационният канал, който създават и рекламират съдържание, услуги и продукти. "Това е много устойчив модел, защото рекламите стигат до милиони хора, а от друга страна игрите са безплатни и това ги задържа в нишата на забавлението. Наблюдава се тренд, в който видеоигрите стават по-популярни от всякакво други видеосъдържание, защото са по-добър канал за комуникация, отколкото другите, но в един момент и това ще се изчерпа", коментира доц. Тодорова.