Отзивите, които получихме на фестивала в Бавария за постановката "Валкюра", свидетелстват за признание. Артистите бяха спирани и заговаряни в хотелите, по улиците. Това е не само едно емоционално преживяване, а и равносметка какво всъщност направихме. Това каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус"

Той отбеляза, че немската публика е различна от българската, тъй като тя живее в традицията на големите опери на Рихард Вагнер. "Когато познаваш едно творчество и развиеш в себе си изисквания и критерии, тогава ставаш по-претенциозен. Те казват, че виждат един истински Вагнер, такъв, какъвто композиторът го е писал, не защото ние христоматийно и буквалистично поставяме ремарките като действие от либретото, а защото намерихме едно емоционално сливане на душата на спектакъла с душата на публиката“, обясни акад. Карталов. 

Той приема като мисия възпитаването на младата публика в любов към оперното изкуство. Така се ражда и идеята за "Концерти за бебоци“. "За да има публика утре, трябва да мислим какво посяваме днес. Ние поканихме майките да дойдат със своите дечица. Те влизат като вкъщи с децата, които лазят, докосват инструментите, забавляват се. Ние гледаме как нашата най-млада публика от "Концерти за бебоци“ отива на спектаклите на редовните детски оперни представления. След това съм виждал тези деца в голямата зрителна зала“, разказа акад. Карталов. 

Операта не може да бъде елитарно изкуство, когато излиза от рамките на сцената и извън сградата, заяви директорът на Софийската опера и балет. "Посяваме таланта на нашите артисти, оркестранти, балетисти на места, където никога никой не си е представял, че може да има опера. Например на езерото "Панчарево“ имаме постоянна лятна сцена, създадена специално за нас. "Опера на върховете“ на Белоградчишките скали – в подножието на скалите в крепостта "Калето“ се играят спектакли вече четири сезона. Отваряме театъра за публика, която няма да отиде на опера“, посочи акад. Карталов.