Индия е необятната страна на контрастите и е различна от всички други държави. Индия е моята голяма любов – аз имам една склонност да не повтарям филм, книга или страна, освен ако е нещо невероятно. И Индия е първата страна, която не просто повтарям, но я повтарям всяка година. И така миналата година празнувахме 10-годишен юбилей. Това сподели терапевтът Ахавни Халваджиян в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Бивш пиар експерт, страстен пътешественик и любител на приключенията, след 20 години работа в сферата на шоубизнеса, в момента развива самостоятелна практика като психолог и гещалт терапевт и сертифициран йога учител. За пренастройването й в работен план казва, че Индия е била част от процеса, като според нея "вероятно щеше да се случи и по друг начин моето прераждане, но се случи със съдействието и благодарение на Индия, и голяма част от процеса е свързан с нея".

Първият й влюбване в Индия е срещата й с един плаж в Гоа – най-малкият щат в Индия, където "няма хора, има малко крави, море и природа". За нея милионните градове, пълни с хора, ресторанти, клубове и забавления не са привлекателни, а предпочита спокойствието и природата.

"Истината е, че плажовете си ме привличат, най-вече в Гоа. Миналата година за първи път добавих към нея още по-на юг, последния вече най-южен щат на Индия, който е Керала, който пък е родината на Аюрведа, където отидох и за кеф, и за учене. Моята любима част е южната част на Гоа, която е много посветена и свързана с йога – има ритрийти, има разкошни кафенета и ресторанти с велика храна. Там никой не казва, че нещо е еко и био, щото то няма друго, а те готвят като богове".

По думите й философията, религията, храмовете, природните чудеса са привлекателната част от Индия. "Искам да отида в будистките щати в горната, северната част на Индия, където е Далай Лама и будистка общност, бегълците от Тибет".

Разказа още, че получаването на сертификат за йога учител от Индийската асоциация си е било голямо предизвикателство. Обучавала се е 31 дена в училище, където освен дишане, мантри и много сериозна подготовка във всички стилове на йога, е имало обучение и във философията, която е основата и стои зад тези упражнения. "За щастие винаги са ме вълнували религиите, философията и бях ориентирана. Училището имаше строгостта на ашрама, имаше и моменти на предизвикателство, а накрая на обучението държиш изпит, който освен, че е сложен, е и на английски", разказа тя. 

Ахавни Халваджиян сподели, че изборът й на психологическата школа, която да следва в работата си, вероятно също се дължи на любовта й към Индия, тъй като гещалт терапията има много допирни точки с източните философии: "будизъм, даоизъм – всички неща, които Азия ни е дала като мисъл и като помощ за съвременния ни живот, което е велико". Според нея йога е начин на живот с грижа за тяло, душа и ум, и йога означава обединение на тези три елемента. "Осъзнаването на това през работа с тялото – какво се случва в ума ти, как успокояваме ума, как можем да се защитим, как може да променяме и как когато тялото става гъвкаво и ума става гъвкав, това е най-великото нещо, което може да направим, за да не повтаряме едно и също, което е целта и на гещалт терапията – да спрем да повтаряме едни и същи модели и да успеем да ги променим в главата си".