Изкуственият интелект може да локализира пожари. Ако има сензори в съответната област, би могъл да засече дим като химическа субстанция, а ако има камери – да разпознае образ. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Така например германска компания използва сателитни образи, за да локализира пожари, а други като "Майкрософт" и няколко от Силициевата долина разпознават дим чрез камери или чрез сензори.   

Много страни вече работят в посока внедряване на подобни технологии, базирани на изкуствен интелект.

"В началото на миналата r седмица президентите на Кипър и на Гърция и премиерът на Израел са подписали споразумение да работят по такава програма, защото и трите страни са доста засегнати от пожарите. Използват технология на Израел за засичане на дим, базирана на изкуствен интелект. В Сан Диего, Калифорния и Сан Франциско е внедрена програма на компания Pano AI, която е специално обучена за борба с пожари, и вече има 76% по-голяма ефективност. В Калифорния тази година са били предотвратени над 1000 пожара и са запазени огромни горски площи", отбеляза доц. Мариана Тодорова.