Казват, че красотата е в очите на гледащия. Това доказа и ежегодното състезание за най-грозното куче в света, което тази година откри истински диаманти сред кучата раса. То се проведе в петък на панаира Sonoma-Marin в Петалума, Калифорния, предаде CNN.

Дивакът Wild Thang, 8-годишен пекинез, беше коронясан за победител и прибра наградата от 00 след пет предишни опита.

"Той беше любимец на феновете... вечно е шаферката и никога булката“, каза съдия Фиона Ма пред Associated Press. "Наистина накара сърцата ни да трепнат и заслужаваше да спечели.“

Като кученце Wild Thang се заразява с вирус, който почти го убива и го оставя с трайни увреждания. Зъбите му никога не са се развили, така че езикът му се вее на свобода, а предното му дясно от време на време преритва.

"Никога не е бил постригван, така го виждате какъвто си е. Собственикът му му бръсне стомаха и обича да спи върху торбички с лед“, добави Ма. "Той е просто сладко куче – досега го гушках, той обича да бъде държан и гушкан. Това е част от всичко това, спасените кучета просто се нуждаят от дом завинаги, така че моля, осиновете, не купувайте.“

Състезанието не цели да се подиграваме с кучетата, подчертаха организаторите, "а да се забавляваме с прекрасните кучешки особи и да покажем на света, че те са наистина красиви!“

14-годишен едноок мопс на име Рим завоюва второ място, правейки първото си участие в състезанието. Той се е оттеглил в Хотел-резерват за възрастни мопсове в Калифорния, където "въпреки кривите си крака, той обича да танцува степ, изразявайки радостта си от живота“, гласи биографията му.

Подобно на много от кучетата в това състезание, той има голям обществен принос – посещава пациенти в хосписи и участва в отбора на Щафетата на мопсовете на колела за 2023 г., който събира пари за закупуване на инвалидни колички за кучета.

Междувременно Wild Thang помогна за събирането на пари за евакуацията на седем негови събратя пекинези от Украйна, а друг състезател, Ози – 10-годишен смес от териери – посещава центрове за възрастни и се грижи за приемни котенца.

Повечето от кучетата в състезанието са спасени, включително Дейзи Мей, класирана на трето място, която през годините губи голяма част от козината си, зъбите и зрението си, но "спечели приятели, увереност и толкова много смелост“, се казва в нейната биография.