Заедно с еволюцията на човечеството, еволюира и начина по който то се храни. Както всеки знае, хранителните навици се променят непрестанно през епохите. Но при възхода на технологиите - то е толкова забързано че променено че трудно можем да си спомним какво е било преди това.

Небесен скок на консумацията на захар

Захарната индустрия започва да финансира изследвания през 60-те години на миналия век, за да сведе до минимум рисковете за здравето от захарта и да подчертае опасностите от мазнините. Маркетинговите кампании на захарната индустрия очевидно работи, тъй като консумацията на захар експлодира от няколко и възрастните българи приемат по 77 грама на ден което е три пъти повече от препоръчителната дневна доза.

Маслата и мазнините се разширяват

Маслените продукти, сметана и олио също представляват голяма част от растежа на българските порции през последния половин век. Консумацията на олио и мазнини нараства от около 350 калории на ден през 1970 г. до близо 600 през 2010 г.

Консумацията на мляко намалява

Млякото не беше част от основната диета до след Първата световна война, когато беше пропагандирано като вид ранна суперхрана – репутация, на която се радва десетилетия. Млякото обаче изпадна в немилост през последните 50 години. През 1975 г. средният човек е пил 130 литра мляко годишно, в сравнение с едва 66 литра през 2017 г. Вътрешните продажби са спаднали с 15% само от 2012 г. Въпреки това много голяма част от българското население продължава да консумира мляко, като сред предпочитанията на първо място се позиционира българското. Може да откриете българско мляко на много добри цени, като разгледате новата брошура на т маркет, като освен това ще намерите много други регионално произведени храни.

Историята на микровълновата печка

Малко изобретения в най-новата история са повлияли върху храната по-задълбочено от микровълновата печка, която се появи за първи път преди малко повече от 50 години през 1967 г. До 70-те години на миналия век компаниите започнаха да произвеждат и рекламират специфични за микровълните храни, а до 80-те години на миналия век микровълните са правило, а не изключение в дома. Микровълновите фурни премахнаха рутинната работа при готвенето, особено за малки, бързи ястия, да не говорим за повторното нагряване на остатъците, като елиминираха нуждата от топлина и множество тенджери и тигани, като същевременно спестяват на домашните готвачи безброй часове в кухнята.

Веганството се развива

Преди петдесет години повечето българи вероятно никога не бяха чували думата "веган“. Комбинираната загриженост за хуманното отношение към животните и околната среда, повишената осведоменост за източниците на хранителната верига и появяващата се информация за потенциалните ползи за здравето от растителната диета промениха всичко това. През последните две десетилетия веганството избухна от малка, особена и често осмивана ниша в шикозна, популярна и пълна със знаменитости субкултура.

Химикалите раздвижват сетивата

През последните 50 години станахме свидетели на сливане между хранително-вкусовата и химическата промишленост. Гигантски фирми, които се обявяват като "компании за аромати“, проектират и използват химикали, които влияят на всичко - от цвета на храната до нейния вкус, аромат и текстура. Думи като "усещане в устата“ и фрази като "повтаряне на призив“ са модни маркетингови трикове в света на така наречените компании за аромати, чиито услуги се използват от всички – от гиганти за бързо хранене до производители на бонбони.

Офис служителите развиват различни хранителни навици

Възходът на технологиите развива промяна в офис културата, която изискваше все повече и повече работници да работят от своите бюра и кабини за по-дълги периоди от време. Може би за да компенсира тежестта, тази култура обикновено включваше безплатни закуски в офиса, които служителите продължават да поглъщат от скука, за да облекчат стреса, подсъзнателно, докато изпълняват много задачи или просто защото го има.

И така, независимо дали вие сте от тези сред които хранителната индустрия е повлияла или не, винаги се опитвайте да се храните с възможно най-натурални източници, без недобавени захари, консерванти, аромати или други химикали.

Ресурс: kimbino.bg