Важно е не просто да четем повече книги, но и да извличаме повече от всяка. Придобиването на знания не е единствената причина да четем. Четенето за развлечение също може да бъде чудесно оползотворяване на времето. Тази статия обаче е за четенето с цел придобиване на знания. Ето и някои от най-добрите стратегии за четене според американския писател Джеймс Клиър, автор на книгата "Атомни навици", за които споделя  в сайта си James Clear.

1. Откажете се от повечето книги

Не отнема много време, за да разберете дали нещо си заслужава да бъде прочетено. Изпъкват умелото писане и висококачествените идеи.

За да разберете дали една книга си струва, можете да прегледате съдържанието, заглавията и подзаглавията. Изберете интересен раздел и се потопете в него за няколко страници. Може би прелистете книгата и хвърлете поглед на удебелени точки или таблици. След десет минути ще имате разумна представа колко е добра.

След това идва решаващата стъпка: Откажете се от книгата бързо и без чувство за вина или срам.

Ето и неговата препоръка: Започнете още книги. Откажете се от повечето от тях. Прочетете великите два пъти.

2. Изберете книги, които можете да приложите веднага

Един от начините за подобряване на разбирането при четене е да изберете книги, които можете да приложите веднага. Прилагането на идеите, които четете, в действие е един от най-добрите начини да ги запаметите по-добре. Практиката е особено ефективна форма на учене.

Изборът на книга, която можете да приложите в нещо,  осигурява силен стимул да запомните материала. Някой, който работи в областта на биологията например, ще прочете "Произходът на видовете" по-внимателно от случаен читател, защото тя е свързана директно с ежедневната му работа.

Разбира се, не всяка книга е практическо ръководство, което можете да приложите веднага и това е добре. Но можете да намерите мъдрост в много от тях.

3. Водете си бележки 

Водете си бележки за прочетеното. Направете нещо, за да подчертаете важните точки. Особено важно е да ги съхраните по достъпен за намиране начин. Една идея е полезна само ако можете да я намерите, когато имате нужда от нея.

4. Комбинирайте "дърветата на знанието"

Един от начините да си представим една книга е като дърво на знанието с няколко основни концепции - образуващи ствола, и детайлите - образуващи клоните. Можете да научите повече и да подобрите разбирането при четене чрез "свързване на клоновете" и интегриране на текущата ви книга с други "дървета на знанието".

5. Напишете кратко резюме

Клиър споделя, че веднага щом завърши книга, предизвиква себе си да обобщи целия текст само в три изречения. "Това ограничение е просто игра, разбира се, но ме принуждава да обмисля какво е наистина важно за книгата", коментира той.

Някои въпроси, които може да използвате за обобщението са:

Какви са основните идеи?

Ако приложа една идея от тази книга точно сега, коя ще бъде тя?

Как бих описал книгата на приятел?

Ако смятате, че не можете да съберете цялата книга в три изречения, помислете за използването на техниката на Файнман.

Техниката на Файнман е стратегия за водене на бележки, кръстена на физика, носител на Нобелова награда Ричард Файнман. Доста е просто: напишете името на книгата в горната част на празен лист хартия, след което запишете как бихте обяснили книгата на някой, който никога не е чувал за нея. Нищо не разкрива пропуски в мисленето ми по-добре от това да пиша за идея, сякаш я обясняваш на начинаещ. 

Ако се окажете блокирани или ако видите, че има дупки в разбирането ви, прегледайте бележките си или се върнете към текста и опитайте отново. Продължете да го пишете, докато не се справите добре с основните идеи и не се почувствате уверени в обяснението си.

6. "Оградете" темата

Клиър често се сеща за цитата на Тома Аквински "Пазете се от човека с една книга".

Ако прочетете само една книга по дадена тема и я използвате като основа за своите вярвания за цяла категория в живота, колко здрави са тези вярвания? Колко точни и пълни са знанията ви?

Четенето на книга изисква усилия, но твърде често хората използват една книга или една статия като основа за цяла система от вярвания. Това е още по-вярно (и по-трудно за преодоляване), когато става въпрос за използването на нашия индивидуален опит като основа за нашите вярвания. 

Както отбеляза Морган Хаусъл, "Вашият личен опит съставлява може би 0,00000001% от случилото се в света, но може би 80% от това как мислите, че светът работи. Всички сме пристрастни към собствената си лична история".

Един от начините да атакувате този проблем е да четете различни книги на една и съща тематика. Погледнете един и същ проблем през очите на различни автори и се опитайте да надскочите границата на собствения си опит.

7. Прочетете я два пъти

Прочетете страхотните книги два пъти. Философът Карл Попър обясни добре ползите: "Всичко, което си струва да се прочете, не само си струва да бъде прочетено два пъти, но си струва да се чете отново и отново. Ако една книга си струва, тогава винаги ще можете да правите нови открития в нея и да намирате в нея неща, които не сте забелязвали преди, въпреки че сте я чели много пъти."

Освен това преразглеждането на "страхотни книги" е полезно, защото проблемите, с които се справяте, се променят с времето. Разбира се, когато прочетете една книга два пъти, може би ще уловите някои неща, които сте пропуснали първия път, но е по-вероятно новите пасажи и идеи да са подходящи за вас. 

Велизара Ангелова