Естествено е да бъдете повлияни от партньора си в една връзка, но нещата могат да станат проблематични, когато те започнат да ви манипулират за контрол. Въпреки че тези манипулативни поведения може да не са очевидни в началото, има ясни предупредителни знаци, които показват, че може да изпитвате емоционална манипулация. Такава динамика може значително да повлияе на психичното ви здраве и да попречи на личния ви растеж и стремежи.

Според PsychCentral, уебсайт за психично здраве, "емоционалната манипулация може да бъде форма на емоционално насилие". Ако човек остане в емоционално манипулативна връзка за дълго време, това може да доведе до умора, прегаряне, съмнение в себе си и дори сериозни психични разстройства.

Ето 5 предупредителни знака за емоционална манипулация, които ще ви помогнат да излезете от токсична връзка:

Прекомерно извикване на вина

Манипулативните партньори често използват чувството за вина като мощен инструмент за контролиране на другите. Ако смятате, че вашият партньор постоянно ви кара да се чувствате виновни за неща, които не са по ваша вина, или преувеличава вашите грешки и недостатъци, тогава той се опитва да ви държи под влиянието си. Това е ясен знак, че вашият партньор ви манипулира емоционално и това поведение може да бъде токсично в дългосрочен план, тъй като може да започнете да съжалявате за действията и чувствата си.

Постоянна критика

Емоционалните манипулатори често ви обвиняват за най-малките проблеми и не оставят никакъв шанс да ви омаловажат, подкопавайки самочувствието ви. Може да ви бомбардират с обиди, унизителни забележки или постоянни заяждания, за да ви накарат да се съмнявате в себе си. Ако това е така във вашата връзка, това е знак, че вашият партньор може да ви манипулира емоционално.

Държа те изолиран

Въпреки че е добре, ако вашият партньор е свойствено настроен към вас, неговото/нейното възражение срещу вашите планове за терен с приятели със сигурност е червен флаг. Манипулаторите могат да използват емоционално изнудване, за да манипулират поведението ви и ако се опитват да ви попречат да прекарвате време с други хора, това е индикация за тяхното контролиращо мислене. Те понякога могат да заплашват да задържат любов, подкрепа или обич, освен ако не се съобразите с техните изисквания, създавайки чувство на страх, вина или задължение.

Правят се на жертвата

Вашият партньор непрекъснато ли се прави на жертвата? Ако забележите, че когато се опитате да проведете разговор за непостоянното им поведение, те веднага ще ви накарат да се почувствате виновни за това или ще кажат, че не ги разбирате. Те се опитват да спечелят съчувствие и избягват да поемат отговорност за действията си. Това пасивно-агресивно поведение също е пример за емоционална манипулация.

Емоционално влакче в увеселителен парк

Често ли се обърквате от чувствата на партньора си? Ако да, нека ви кажем, че манипулаторите често създават бурна емоционална среда. Те могат да превключват между крайна привързаност и враждебност, обичат да ви бомбардират в един момент и след това да оттеглят привързаността си в следващия. Това непоследователно поведение ви държи извън равновесие и ви кара да се чувствате несигурни относно истинската им природа.