Сериозен самолетен инцидент е станал на токийското летище “Ханеда" в 17:47 ч.на 2.01.2024 г., съобщава в профила си във Facebook българката Юлияна Антонова - Мурата, която от години живее там. 

"Снимки и видеоматериали показват пасажерите, сред които и 8 деца, които бързо напускат самолета на JAL с помощта на евакуационни пързалки, тъй като огън е обхванал самолета скоро след пристигането му на летището.

Самолетът на Japan Airlines се е сблъскал на летището в Токио със самолет на японската брегова охрана причинявайки запалване на двата самолета. Загинали са 5-те членове от екипажа на самолета на бреговата охрана. Всички 379 на борда на търговския полет са без опасност за живота.

Самолетът на бреговата охрана, който бил базиран на летище Ханеда, се движел по пистата, когато се сблъскал със самолета на JAL в 17:47 часа.

Министерството на транспорта информира, че причината за инцидента все още не е известна и следва разследване.

Три от четирите писти, с изключение на тази, където е станал сблъсъкът, бяха отворени отново около 21:30. Екипажът на бреговата охрана е имал намерение да се отправи към летище Ниигата, за да достави хуманитарна помощ за хора, засегнати от земетресението с магнитуд 7,6, което разтърси полуостров Ното и околностите му по крайбрежието на Японско море в понеделник, според бреговата охрана", пише още Юлияна Антонова.