Сгушен дълбоко в провинция градът Карабюк в Черноморския регион на Турция, Сафранболу, е бил важна спирка по Пътя на коприната, древния търговски път между Китай и Запада, а днес е и подходяща за почивка.

Градът е известен с процъфтяващата си търговия с шафран и се превръща във виден османски град през 18-ти век. Неговите калдъръмени улици са пълни с джамии и тези традиционни турски имения, наречени конаклар (в единствено число-конак), предаде BBC.

Днес в Сафранболу има повече от 2000 конаклара от османската епоха. Някои от тях са дом на местните жители, докато други са превърнати в бутикови хотели, ресторанти, кафенета и музеи. Не само са красиви на вид, но тези къщи са и изключителни примери за устойчива архитектура и социално отговорен дизайн на сгради. Въпреки, че са част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1994 г. , много хора извън Турция все още не знаят за тяхното съществуване.

Сафранболу има уникална топография и климат. Старият град е разположен върху склоновете на дълбоко дере. Лятото е меко и ясно, а зимата е студена и снежна. Çamlıca Konağı, подобно на стотици други къщи в региона, е идеално проектиран да се адаптира към тези температурни промени.

"Нашите домове са направени от местно дърво и камък, които осигуряват отлична топлоизолация през сезоните, без да вредят на околната среда", казва Фатих Дьокмечи, местен архитект, който е реставрирал повече от 100 конаклара в Сафранболу, включително Çamlıca Konağı, през последните 20 години.

Начинът на градеж на тези турски имения и използваните материали изключително наподобява и този в нашата страна, но имат и някои особености.

Диванът – централна зала, свързваща всички останали стаи на първия етаж - е просторна и добре вентилирана.

"Стаите с дивани на всички имения в Сафранболу широко използват архитектурата на кумба, традиционен османски дизайн, използван за постигане на по-голяма естествена вентилация и осветление", обясни Дьокмечи. Кумба е допълнително разширение на стаята на горния етаж, което е снабдено с прозорци от едната или повече страни . Тази структура позволява на въздуха да тече от всички посоки и следователно прави дивана по-хладен от останалата част от къщата. 

Таваните на стаите за гости на първия етаж са значително по-ниски от тези на приемната и салона за закуска на приземния етаж. Собственикът на един от имотите обяснява, че това е направено целенасочено, така че да се използва по-малко енергия за отопление на тези стаи през зимата, което прави именията изключително енергийно ефективни. 

Хората в региона са включили политики за добросъседство в изграждането на къщите си, като са направени така, че ничия къща да не може да попречи на чужда да достигне до слънчева светлина, бриз или гледка. Обичайно къщите в тесните улици имат изгладени ъгли, така че животните и каруците да могат лесно да минават.

Велизара Ангелова