На 31 юли се състоя протест срещу домашното насилие под надслов "Нито една повече“. За изминалата година потърсилите закрила са над 3 600 жени, а броят им до края на юли тази година е над 2000, информират от NOVA. 

Към момента няма регистър, който да ни показва колко са убитите лица, жертви на домашно насилие. 

"Предвижда се да има такъв регистър. Миналата година бяха приети промени в "Закона за защита от домашно насилие", като една от тях е именно създаването на такъв регистър, където всички отговорни институции да предават информация. Към момента година по-късно след приетите промени и шест месеца след като са влязли в сила, такъв регистър няма", каза Виктория Петрова, директор "Комуникации и развитие" към Български фонд за жените. 

Тя заяви, че за миналата година 21 жени бяха убити от мъже, които са близки до тях - съпрузи, партньори, синове. "Отчита се ръст за подаването на сигнали за домашно насилие, като тази промяна се дължи на това, че повече жени се осмеляват да дадът гласност на тези ситуации". 

"Решението за намаляване на случаите от домашно насилие е насилниците да бъдат наказани, а да не остават на свобода. Промените в закона бяха приети, но трябва да бъдат въведени по правилен начин. Жените търсят помощ, когато се почувстват готови. Те могат да се обърнат за помощ към много неправителствени организаци, които работят по темата", споделя Петрова. 

За протестът, който се състоя миналата седмица, Виктория Петрова споделя, че целта му е да се напомни, че насилието е сериозен проблем, който изисква политическа воля, за да бъде разрешен и да се покаже солидарност към пострадалите. 

"За да заработи регистъра, отговорните институции трябва да си свършат работата. Регистърът ще ни позволи да имаме по-голяма представа за мащабите на проблема. Ще ни покаже данни, които към момента нямаме, тъй като за случаите се информираме от социалните мрежи", коментира Виктория Петрова.