Одобрен е проектът на Програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ IV 2021-2027 с бюджет от над 106 млн. евро за градско развитие, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Министерският съвет одобри проекта на Програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ IV 2021-2027 с общ бюджет за периода в размер на близо 106 млн. евро. Предстои тя да бъде внесена и в Европейската комисия. С решението на правителството се осигурява пълноценното участие на страната ни в програмата, която насърчава обмена на знания и добри практики между градовете и различните нива на управление, интегрираното устойчиво развитие, ефективността на политиката на сближаване в градовете и др. УРБАКТ IV обхваща всичките 27 държави - членки на Европейския съюз, както и Норвегия и Швейцария като партньори. Предвижда се включването и на още пет страни - Албания, Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. За тях се предвиждат и средства от Инструмента за предприсъединителна помощ в размер на 3 млн. евро. Страните ще могат да изпълняват съвместни проекти в рамките на единствения й приоритет "Насърчаване на интегрираното устойчиво градско развитие чрез сътрудничество". Допустими партньори са градове (общини), сдружения и местни агенции, отговорни за разработването и прилагането на градски политики в сферата на икономическо развитие, енергийно снабдяване, здравни услуги, транспорт и др. Допустими бенефициенти могат да бъдат също регионални и национални власти, както и университети и изследователски центрове, които работят в областта на градските въпроси и политики. Ще се финансират проекти за обмяна на опит, иновативни подходи и изграждане на капацитет във връзка с идентифицирането, трансфера и капитализирането на добрите практики за интегрирано и устойчиво градско развитие и подкрепа на дейности за устойчиво градско развитие. Дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да изпълнява функциите на Национален орган по отношение на програмата в България. С решението на правителството се одобрява и предоставянето на публично национално съфинансиране в размер на 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти по програмата.

Всеобхватна оценка за високоефективно производство на топлинна енергия прие правителството на днешното си заседание. Тя изследва потенциала за развитие на ефективни районни отоплителни и охладителни системи в страната. Оценката представлява технико-икономическа методология с анализ на разходите и ползите, която следва да послужи за взимане на обосновани инвестиционни решения. Тя разглежда на интегрирана основа възможността да се отговори на нуждите от отопление и охлаждане по енергийно ефективен начин. Документът е изготвен в съответствие със задължението на всички държави-членки на Европейския Съюз, произтичащо от чл. 14 на Директива 2012/27/ЕС, изменена с Директива 2018/2002 на Европейския парламент и на Съвета относно енергийната ефективност.

Със свое решение Министерският съвет одобри Годишен отчет за 2021 г. за напредъка по изпълнението на мерките, включени в Плана за действие. (2021-2025) към Националната стратегия за финансова грамотност на Република България.Сред основните дейности, стартирали през изминалата година, е разработването на рамката на компетентностите за възрастни (над 18 г.) в областта на финансовата грамотност като са идентифицирани тематичните области, върху които ще се фокусира рамката и са определени целевите групи.Проведени са обучения на учители, преподаващи общообразователни предмети, в учебното съдържание на които са заложени теми по финансова грамотност (технологии и предприемачество, математика, география и икономика). Публикувани са няколко помагала за преподаватели и ученици. В учебните планове по специалности от направление "Икономика" в някои висши училища е включено изучаването на дисциплини, даващи базисни знания по финанси и финансова грамотност – "Лични финанси“ и "Финтех“. Търсещите работа лица са информирани относно възможностите за повишаване на техните финансови знания чрез включването им в специфични електронни обучения.

Правителството утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2022 г. Решението се приема в изпълнение на разпоредбата на чл. 79, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и гарантира прозрачността при разходването на публични средства. С решението се осигурява финансов ресурс за ефективно и ефикасно изпълнение на проектите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, на програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Европейския социален фонд +, Кохезионния фонд на Европейския съюз, инструмента REACT-EU, програмите за трансгранично сътрудничество по външни граници на Европейския съюз и други инструменти за финансова помощ.