Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня. Отделени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие и помощ на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини. Това съобщиха от пресцентъра на НАЗ.

Земеделските производители разполагат със селскостопанска техника, която може да се използва при тегленето на водоноски и прокарването на просеки в необходимите местности, за да се предотврати разпространението на огъня и да се защитят земеделските земи, горите и домовете на хората.

Изпратен е списък до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ с контакти на координаторите ни от всички регионални сдружения. При помощ в определен регион, пожарните екипи могат да се свържат с контактното лице, намиращо се в близост до локализирания огън, за да изпратят доброволци с машини. На места вече тази организация работи успешно и няколко пожара са потушени благодарение на общите усилия на РДПБЗН и доброволците.

Напомня се, че НАЗ стартира и кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, община Свиленград.

През последните 4 дни огънят превзе стотици дка пасища, гори, насаждения, ниви и хиляди животни остават без паша и фураж за презимуване. НАЗА призовават земеделските производители, които имат възможност да дарят бали сено, слама, люцерна и зърно, да се свържат с нас на имейл office@grain.bg 

При възникнал огън и нужда от навременна подкрепа, гражданите могат да се свързват на тел.: 0889632320/0884765656.