България има доста усложнена система, за разлика от много други страни-членки, по отношение на социалната подкрепа на хората. От една страна, през осигурителната система има защита за различни видове осигурителни рискове, включително по този начин се генерират и средствата за пенсии, за майчинство, за болнични. Но от друга страна, с годините много добре се разви и системата за социално подпомагане и социални услуги. И макар да сме по отношение на обезщетенията по-назад от европейските страни, това касае и системата за здравеопазване, имаме все пак доста сериозна развита система за социални помощи и адресиране на специфични нужди, например на хора с увреждания. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Зорница Русинова, бивш социален министър и настоящ председател на Икономическия социален съвет на Република България.

Въпреки всичко това по думите й в България има нужда голяма част от тази система да се реформира: "Но един от сериозните плюсове е, че ние имаме добра система за защита при безработица, сравнително доста дълги периоди спрямо други страни-членки, добра защита по отношение на майките – ние сме страната с най-дълго майчинство и добре платено през първата година, включително и втората година е платено, макар и минимално, което в голяма от част от другите страни на Европейския съюз го няма".

Една от основните препоръки на Икономическия и социален съвет е да се обърне внимание на службите по трудова медицина: "За да може да се актуализира нормативната база, която ги регулира, и начинът, по който действа цялата система, защото превенцията и профилактиката са в основата на това да имаме по-здрава нация. И това касае и подобряване и на условията на труд в предприятията. По-скоро е малко да се обърне внимание на пазара на труда, защото темата, която някак си не виждаме, е добре покрита от Закона за бюджета – начинът, по който, макар и малко на брой, неактивни безработни хора, особено младежи, се активизират и с какво може държавата да подкрепи работодателите за проблема, който почти всеки сектор има, с липсата на кадри. Както и темата за доходите, защото извън дебата за минималната работна заплата, няма конкретни политики, които се развиват по отношение на средните доходи", коментира Зорница Русинова.