"Нападението на Азербайджан в Нагорни Карабах не е толкова внезапно, колкото ни изглеждаше вчера“, обясни международният анализатор Зорница Илиева в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Баку обяви операция в защита на конституционния си ред, така нарича атаката си, поясни Илиева. Преди Ердоган да замине за срещата на Общото събрание в ООН, той предложи последническата си роля в разрешаване на конфликта между Азербайджан и Армения. Турският президент предложи Русия също да се включи в усилията за омиротворяване на региона, но не получи отговор. Това означава, че напрежението в Нагорни Карабах вече е взело връхна точка още преди вчерашната дата, смята анализаторът. Конфликтът се корени още от времето на Сталин, когато Нагорни Карабах е бил обявен за автономна област в рамките на Азербайджан. Става дума за десетилетено напрежение, което непрестанно тлее.Предишната гореща точка в това противоборство се случи, когато Азербайджан успя да подчини една територия, завладяна от Армения. Това беше през 2020 г. Тогава Русия изигра посредническата роля между двете държави. В споразумението, според Москва, Армения приема, че част от Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан.

"Местните арменци са се въоръжили, построили са бункери и са направили окопи. Тези оръжия от Армения минават по пътя, който свързва Армения с Нагорни Карабах в помощ на арменската част на Нагорни Карабах. Повод за нахлуването е убийството на 6-има цивилни азербайджанци. Пресата в турция отразява събитията, като ги нарича "азербайджански турци“. Азербайджан атакува първо системата за противовъздушна отбрана в Нагорни Карабах, заплашва със сухопътни действия“, представи хронология на събитията Илиева.

За Русия това е ключов регион и тя винаги ще защитава Кавказ, убедена е тя. Ердоган призовава Азербайджан да прекрати бойните действия. Мария Захарова от името на Москва призова за успокояване на обстановката и за съхраняване живота на руските сили, които са в региона. След започване на войната в Украйна Ереван непрестанно съобщаваше, че Русия не изпълнява добре ролята си на посредник на мира и че заема страната на Баку. "Антируските настроения в Ереван не могат да не гневят Москва“, обясни анализаторът.

Арменците в областта протестират с идеята, че руснаците са ги "предали“. "Използва се ситуацията, че Русия е във война и се смята, че тя няма сили да се съпротивлява на всяко напрежения по границите й. Проруските лобите в Армения и в Азербайджан продължават обаче да съществуват. В Грузия излезе съобщение, че се подготвя преврат от украинските тайни служби, които са искали смяна на управление в Тбилиси. Създават се силни антируски настроения в региона на Кавказ с цел отколняване вниманието на Русия от войната в Украйна. Става дума за цяла стратегия, която включва и Финландия“, направи обзор на региона Зорница Илиева.

Не можем да кажем каква точно докъде ще стигне Азербайджан. Целта е да се превземе цялата територия на Нагорни Карабах и тя е осъществима с оглед военното превъзходство на Азербайджан над Армения, даде оценка Илиева. "Тук дипломацията трябва да каже тежката си дума. Президентът Алиев обеща да разговаря с местните арменци и това ще даде посока на следващите му действия“, завърши анализа си Зорница Илиева.