На стилна церемония в клуб Black&White, БФХГ отбеляза приноса на екипите, подготвили олимпийските шампионки

На 18-и февруари президентът на Българската федерация по художествен гимнастика (БФХГ) Илиана Раева награди ансамбъла на България по художествена гимнастика, спечелил историческото олимпийско злато в Токио: Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Награди бяха връчени и на треньорките на ансамбъла Весела Димитрова и Михаела Маевска.

И тъй като няма шампион, който да не дължи в голяма степен спортния си успех на своя първи клуб и треньор, награди имаше и за всички клубове и треньори в кариерата на Златните момичета. Отличия получиха: "Чар-ДКС“ с председател Мария Чиприянова и Филипа Филипова, личен треньор на Симона Дянкова; "Левски Триадица“ с председател Валентина Щерева и Мария Кънчева, личен треньор на Мадлен Радуканова; Светла Славова и Мирослава Батаклиева, лични треньори на Лаура Траатс; "Черноморец“ Бургас с председател Ана Бошева и Мария Калангерова, личен треньор на Стефани Кирякова; "Велбъжд“ Кюстендил с председател Валя Машова, личен треньор на Ерика Зафирова от 2005 до 2009 г., и "Олимпия 74“ с председател Петя Монева, личен треньор за Зафирова от 2009 до 2016 г.; "Илиана“ с председател Ина Ананиева, последен клуб на Ерика Зафирова и Стефани Кирякова; Ефросина Ангелова и Белла Маркова, лични треньори на Ерика Зафирова в различни етапи от кариерата ѝ.

"За мен това е наистина една от най-специалните церемонии. Вярвам и знам, че треньорите са тези, които отварят вълшебната врата към този спорт на малките момиченца. Те са нещо специално, те са учители, които показват пътя на децата към голямата кариера", посочи Илиана Раева.

Изтъкнатите спортистки и треньори получиха поименно надписани плакети, на които са изобразени олимпийските кръгове, покрити с кристали Swarovski. Да уважат Златните момичета и техните треньори присъстваха членове на Управителния съвет на БФХГ, както и журналисти.

Олимпийските шампионки възнамеряват да поставят начало на майсторски клас по художествена гимнастика с идеята да предават своя опит на новите поколения в този вдъхновяващ спорт.

Церемонията се проведе в стилната атмосфера на клуб Black&White, част от новия развлекателен комплекс Palms Merkur Royale в сърцето на София – в Гранд Хотел Милениум. Във вечерните часове класното пространство на Black&White е домакин на разнообразни светски събития, като предлага елегантен интериор и всички технически възможности за срещи в различни формати. В почивните дни мястото се трансформира в клуб за интелектуални игри.