2022 година ще е паметна за българите, с това, че се надявам този път да няма три избора за законодателен орган, както в случая с парламента, но ще има поне три бюджета. "В известен смисъл рестриктивният – до края на март, след това бих го нарекъл преходният – от април до юни, и както каза вицепремиерът Василев чак третият, след юни, ще е евентуално бюджет на развитието“, каза той.

Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Златко Живков, член на УС на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Монтана, във връзка с високите сметки за електроенергия.

"Най-тежкото положение, в което сме поставени, не само ние като представители на местната власт, а и всички българи, е свързано с ограниченията, свързани с компенсирането на цените на тока и газта, на хранителните продукти и горивата. Самият проблемът с плащането на цените е изключително важен, но още по-сложна е ситуацията, че в тези месеци не трябва да плащаме повече 1/12 част от това, което сме правили в същия период на миналата година. А цените през 2021 г. по това време нямат нищо общо със сегашните“, обясни той и даде пример със сметките за тока на град Чипровци са повишени от 11 000 на 33 000 лв., на Монтана са от 40 00 на 107 000 лв. По думите му навсякъде увеличението е между 2,5 и 5 пъти. "Проблем е това кака да бъде компенсирано, а е проблем, че и след като намериш средства за този период, защото бюджетът ни дава право до края на март да ползваме такива плащания, сме ограничени и не трябва да харчим повече отколкото в същия период на миналата година.

Златко Живков обобщи, че няма спомени в настоящия век друг път да сме влизали в новата година без държавен бюджет. И по думите му това крие известни рискове и притеснения. "Първоначално бяхме притеснени, след това обнадеждени, когато се изправиш пред цифрите, картината става доста тежка. Това наложила десетки рестрикции в малки, големи и средни общини“, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"