Не бива да изключваме варианта при ротацията да се окаже, че ДПС ще участва във властта. Ако това се случи, заедно с ГЕРБ, най-логичното нещо е особено активният в последните 6 месеца Делян Пеевски, който насочи вниманието на обществото към парламента, да бъде знаменосецът на ДПС и в едно следващо правителство да бъде вицепремиер. Това заяви журналистът Илхан Андай в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" по повод изявлението на Ахмед Доган и предложението му за двама съпредседатели на ДПС.

По думите му Пеевски има възможността да бъде политическата фигура на ДПС, която да анонсира новото начало: "Това минава задължително през участие във властта, минаване през парадния вход. Разбира се, това правителство е акуширано от външни сили и е много важно тези външни сили до кога ще се наместват, и при едно тяхно оттегляне, бъдете сигурни, че ГЕРБ и ДПС ще извоюват необходимия брой гласове да управляват легитимно България заедно", отбеляза Андай.

Според него новото начало означава ДПС във властта: "За да може смесените региони, където по-малките населени места умират, затихват, а живеещите там са вече в Западна Европа, да се спре тази тенденция и дори да има обратен поток от млади и кадърни хора. 

Илхан Андай сравни догановото обръщение с "най-добро лечение от джипи", за да не се "сгромоляса ДПС на едни европарламентарни избори".