Необходимо е да се търсят други европейски фондове, извън земеделските, за финансиране на селското стопанство с оглед на климатичните промени. Това мнение изразиха министрите на земеделието от Вишевградската група на среща в гр. Познан, Полша, на която обсъдиха ситуацията след наводненията и възможното бъдещо съвместно действие в ЕС.

Необходимо е да се търсят нови решения относно функционирането на кризисния резерв на ЕС заради климатичните промени. Това заяви от своя страна министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Той посочи, че земеделските стопани имат нужда от релевантни инструменти за подкрепа за справяне с последствията от сушата и наводненията. Той припомни, че през тази година хиляди земеделски стопанства бяха засегнати от необичайно високите температури и дългия период на засушаване. По думите му, това доведе до намаление на тазгодишните средни добиви от царевица и слънчоглед. "Освен това страната ни преживя и поредица от безпрецедентни пожари. Възстановяването на опожарените стопанства и площи ще отнеме огромни времеви и финансови ресурси, което създава реален риск от отказване от земеделска дейност“, каза още министър Тахов.

Българският земеделски министър акцентира, че трябва да бъде изградена нова система за превенция и управление на кризи. Той подчерта, че тя трябва да е гъвкава, ефективна и съобразена със спецификите в отделните държави членки. "Разработването на системи за наблюдение и анализ на данни в реално време ще помогне за откриване на потенциални кризи като климатични промени, епидемии или икономически шокове и за предприемане на проактивни мерки“, категоричен бе министър Тахов.

По време на срещата на министрите от Вишевградската група (Чешка Република, Унгария, Полша и Словашка Република) и България и Румъния, бяха дискутирани и бъдещите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика (ОСП). Министър Георги Тахов изтъкна, че преди всичко ОСП се нуждае от адекватен бюджет, който осигурява справедливо ниво на подпомагане на фермерите, което да донесе сигурност в сектора. Той подчерта отново и необходимостта от запазването на успешните инструменти на политиката, като например директните плащания. По думите му, тяхното запазване в бъдеще ще гарантира принос към постигането на достойни доходи на заетите в земеделието. "Приоритетно следва да се работи за постигане изравняване в нивата на директните плащания и постигане на външната конвергенция, за да може земеделските стопани в държавите с по-ниски плащания да бъдат равнопоставени на останалите фермери в ЕС“, каза още той.