Земеделците отново излязоха на протест днес. И този път, както предишните, темата за недоволството бе недофинансирането на сектор "Земеделие“ и вноса на украински продукти. След като вчера премиерът обеща допълнителни 150 млн. лева да бъдат отпуснат от държавния бюджет за онези производители, които са били най-тежко засегнати от кризата и не са били на печалба през миналата година, то днес земеделският министър покани представители от бранша на нови разговори.

Тези действия обаче не бяха достатъчни – земеделците протестираха в центъра на София и поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Настояванията на представителите на сектора бяха насочени към желанието им за цялостна реформа на земеделската политика у нас.

"Имаме желание за диалог. Ако не бъдем чути и разбрани сме в готовност за по-мащабни протести", категорични са протестиращите.

По-късно се проведе и срещата с министъра, от нея обаче резултат нямаше. Представителите на браншовите организации бяха приети в Министерството на земеделието и храните, но там до конструктивен диалог не се е стигнало. Вместо това била поискана оставката на Кирил Вътев, стана ясно на брифинг в Министерския съвет в късните часове на деня.

Така в късния следобед зърнопроизводителите обявиха, че утре готвят национален протест. Те се събират на шествия в 80 точки в страната. Премиерът Денков отмени и визитата си до САЩ, където той трябваше да се срещне с представители на Конгреса, Белия дом, бизнеса и други.

Земеделците настояват да бъдат чути исканията им. Те смятат, че резултатите от неделните срещи са били безрезултатни. Твърдят, че загубите им както през 2023-та година, така и през последните две години са били големи.

Вечерта обаче премиерът Денков излезе пред медиите и обяви, че няма основания за протести. Той видя в демонстрациите чужда намеса, целяща да разклати предстоящата ротация в кабинета. Освен това Денков коментира, че няма основания да се иска оставката на министъра на земеделието и препотвърди позицията си от неделя, че помощ ще има за онези зърнопроизводители, които са били най-тежко ударени през последните 12 месеца.

Утре се очаква шествията да продължат. На много места в страната вече бе съобщено, че пътища ще бъдат затваряни, а представители на бранша заявиха, че излизат, за да протестират. Срок за демонстрациите няма, а какво ще се случи – предстои да стане ясно.