Земеделци от Южна България са против идеята на министъра на финансите Асен Василев да се продадат 700 000 декара земя от държавния поземлен фонд. Постъпленията в държавния бюджет за 2025 г. ще са в размер на 340 милиона лева, изчисляват от МФ. Министерството на земеделието е против това намерение, твърдят фермери от Пловдивско, предава "Фокус".

Идеята е финансовите посредници, които разполагат с поименни компенсаторни бонове (ПКБ), да могат да продават наличните им ценни книжа на абсолютно всеки български гражданин. 60% от стойността на продадената земя се плаща в бонове, а останалите 40% се плаща в брой от участниците в търговете. Тези 40% процента съставляват 340 милиона лева, които държавта ще получи от продажбата на земяга. В становище на МЗХ се посочва, че въпросните 700 хил. декара съставляват една пета от Държавния поземлен фонд (ДПФ).

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира пред sinor.bg, че ако министерството на финансите възнамерява чрез тези търгове с поименни бонове да оземли малки и средни земделски стопани, то идеята би била подкрепена от него и колегите му. Той припомни, че в Южна България почти няма земделски земи от ДПФ, но в Северозапада има доста държавни терени.

"Във Видинско и Монтанско би трябвало земите на тези търгове да не се продават в големи парцели, а от около стотина декар. Така малките фермери ще получат лесен достъп до собствена земя на по-ниски цени" - казва Христов. Според него това е много важно за животновъдите, за които са необходими пасищата и ливадите. 

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще излезе до дни с официална позиция, като преди това ще потърси мнението на министерствата на финансите и на земеделието. 

Земеделци припомнят, че преди повече от 15 години държавата при подобни търгове продаде голяма част от ДПФ не на реалните земеделски производители, а на фирма, търгуваща със земя.