Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, предаде репортер на "Фокус".

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към българската държава с благодарности за направеното до тук. 

"Искам да благодаря на България за подкрепата и защитата на нашия живот", заяви той.

Той благодари на страната ни и за това, че е застанала зад Украйна в тази тежка криза. 

"Радвам се да посетя вашата страна и вашата столица и да ви благодаря. Много е важно, че в тази морална криза България е защитница против политиката на геноцид, която води Русия. Отношението към Русия не е еднозначно. Това е животът. На хората често им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещали с него. Когато няколко хиляди километра разделят някои страни и руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна и когато хората не разбират какво означава безсънни нощи и дни без спокойствие заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия и толкова по-ценно е разбирането, което получаваш от страни, хора и лидери, които не отхвърлят истината, които избират моралния път - на истината, живота и свободата. Искам да ти благодаря България за подкрепата и защитата на живота на нашите хора", заяви Зеленски.

"Вие честно признавате действителността и съществуващите заплахи. На нашата украинска земя дойдоха руски окупатори. Те убиват, измъчват, депоратират деца. Ние сме ринудени да търсим украинските зема, защото тя ги отвлича, разделя ги от семействата и се опитва да ги научи на ненавист. Когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила, всеки, който желае мир за него и другите народи, единството е пътят", заяви още Зеленски. 

Украинският президент подчерта, че двете страни са се договорили за активизирането на сътрдничеството в областта на отбраната. Той каза още, че сътрудничеството ще продължи и в много други аспекти. 

"Скорошният атентат на нашият украински ВЕЦ "Каховка" замърси нашето Черно море, показа колко е крехка ситуацията в региона. Докато трае агресията на Русия днес, се договорихме да активизираме значително сътрудничеството в отбранителните ведмоства в отбранителния сектор. Ние ще споделим с партньорите, че нашата обща сила стана по-голяма. Обсъдихме отбраната и помощта, която България предоставя на нашата страна. Разчитаме на това сътрудничество, което ни помогна да защитим много хора", каза още украинският президент.

"Ще продължим разговора особено за продължаването на лекуването и рехабилитация на украински войници. Помогнах България да вземе участие във възстановяването на образованието. България е готова да се присъедини към възстановяването в екологичната сфера. Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката, стабилността на пазарите. Ще правим повече за стабилността в областта на енергетиката и ще търсим ценова привлекателност за обикновените хора. Трябва да защитим хората от ценови кризи", категоричен бе той.

Зеленски каза още, че разчита на помощта на България за бъдещите членства на Украйна в ЕС и НАТО. 

Президентът на Украйна даде заявка, че ще обсъди с президента Радев дипломатическата мисия на страната ни в страната, тъй като България все още няма посланик. Зеленски покани България на глобалната среща на върха за мира.