Певицата Диона предизвика напрежение след клип в социалните мрежи за енергиен прах, който се смърка. Той беше представен като безвредна енергийна напитка и повдигна много въпроси.

Оказва се обаче, че всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки. Това показва национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас. В него не са включени тонизиращите напитки.

При тийнейджърите от 14 до 18-годишна възраст тенденцията показва, че се употребяват енергийни напитки няколко пъти седмично.

"Това вече е доста заплашителна тенденция поради дългосрочните негативни ефекти", коментира пред bTV д-р Олга Антонова от Националната асоциация "Практическа диетика и интегративна медицина".

поред психолога Яна Алексиева - директор на асоциация "Родители", колкото и понякога да критикуваме родителите, те са загрижени и здравословното хранене е здравен приоритет за тях.

"Но да не забравяме, че освен с родителите си, децата живеят в една доста по-обширна среда, която пък от училище нагоре, става и доста по-автономна. Те растат, порастват и идва тийнеджърството", коментира Яна Алексиева.

"Забраната не трябва да бъде забрана да пиеш. Забраната трябва да бъде с много повече програми, които уведомяват децата, говорят им за здравето, децата ни са интелигентни, те чуват", допълни още тя.

Според д-р Олга Антонова проблемът с енергийните напитки е във високата дозировка на енергийните вещества в тях.

"Те могат да имат краткосрочен негативен ефект - като дехидратация, повишаване на сърдечната чистота, повишено кръвно налягане. Дългосрочният ефект е хронично нарушение на съня, нарушения на надбъбречната хормонална ос, нарушения на метаболизма, появява се риск за затлъстяване, инсулинова резистентност, нарушения на нервната система", обясни специалистът.

"Енергийната напитка е вредно и опасно нещо. Неслучайно пише, че за лица под 18 години е забранена", смята Яна Алексиева.

Според нея до голямата степен трябва да се завиши контрола.