През изминалата учебна година студентите, които са избрали да следват Физика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са едва двама. Само един от тях обаче иска да работи като учител. Елена Симеонова е на 54 години. Живее в Ботевград и работи в айти сектора. Миналата година записва бакалавър "Физика и математика". И остава изненадана.

"Аз мислех, че ще има някаква конкуренция и бях много много изненадана, когато отидох и всъщност разбрах, че съм единственият човек записал се", разказва тя пред bTV. 

Родителите на Елена също са учители.

"Майка ми цял живот е била учител и бягах от тази професия, защото тя беше много натоварена", казва жената.

Интерес към физиката обаче открива, когато започва да помага на дъщеря си с уроците

"Когато станах майка и детето ми поотрасна, и се сблъсках с образователната система, реших, че едно връщане към старата ми мечта – физика, ще ми бъде полезно. В осми клас вече започна да среща трудности. Започнахме да помагаме вкъщи, започнаха да идват и други деца от класа да питат и установих, че и е много много приятно да работя с деца и имам една стара мечта, неосъществена – да доуча физика", разказва Елена.

Според нея, много малко ученици проявяват интерес към физиката, а студентите, които избират да продъжат да я учат се още по-малко.

"Когато няма учител, който да ги вдъхнови, ако ще и 10 филма да им пуснем и отвсякъде в мултимедии да ги облъчим, това няма да им запали интереса. Трябва си човек, който да им запали интересс на тея деца", смята тя.

По думите й човек трябва да си харесва учениците - това е първото нещо, за да си успешен учител и другото е да харесваш това, което преподаваш, а не да се водиш от пари.

Така Елена смята да стане от компютъра и да влезе в класната стая - като учител.

Тя е една от общо 228 студенти по педагогика в Софийския университе миналата година. Елена е убедена, че никога не е късно нито да учиш, нито да преподаваш.