Защо миграцията измества Русия като заплаха за сигурността? Международно проучване сред 12 000 души от страните от Г-7, както и от Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка и Украйна, поставя миграцията като заплаха №1. Проучването е традиционно и се изготвя за ежегодната Конференция по сигурността в Мюнхен.

"Проблемът с миграцията се вижда много по-пряко от гражданите на съответните западни държави. Ако говорим за САЩ, Франция, Британия, Германия, Италия и Испания, разбира се, те имат много пряко разбиране защо миграцията е проблем в сравнение с една потенциална война с Русия", отбеляза Георги Цветков, експерт по национална сигурност, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

По думите му основната причина е разликата в жизнения стандарт: "И това продължава да бъда основната причина. Разбира се има равнище на нестабилност в държавите, които са източник на миграция, основното обаче е разликата в ежедневния стандарт и демографския бум, който се наблюдава в тези държавни, условно южните. За нас това е Африка, Близкия изток, Средна Азия, за САЩ това е съответно Мексико. Но това, което трябва да бъде разбрано и мисля, че започна да се разбира, е, че тази разлика в жизнения стандарт няма как да бъде преодоляна, ако просто има безконтролно движение на хора от по-изоставените и по-бедни държави към тези, които се приемат и които са обективно богати. Това няма да доведе до увеличаване на жизнения стандарт на бедните, ще доведе до намаляване на жизнения стандарт в северните държави", обърна внимание Цветков.

Експертът посочи, че миграцията е източник на някои директни заплахи за сигурността, особено в Европа, свързани с тероризъм или в Европа и САЩ, свързани с риск на престъпността, но също така с промяна на обществата: "Ние приемаме развитите държави за развити от само себе си, така да се каже, и без да си даваме сметка, че това е следствие на установената в тези държави култура, правила, начин на поведение. Съответно бързата промяна на демографската картина в развитите държави неминуемо застрашава стандарта, който те вече са постигнали както пряко заради нарастващите социални разходи, които са свързани с издръжката на мигрантите, така и потенциално с общо спадане на социалното равнище в тези държави".