BЕАМ е пазар за растеж на малки и средни предприятия. Той предоставя по-облекчени условия за финансиране на дейността им чрез капиталовия пазар. Регулацията позволява на компаниите при по-улеснени условия и процедура да набират до 16 милиона лева на всеки 12 месеца. Това каза Жана Христова – директор пазар BЕАМ към Българската фондова борса, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

Откакто пазар БЕАМ е създаден, е имало 16 IPO, които са набрали почти 50 милиона лева през Борсата.

Компаниите, които могат да участват на пазар BЕАМ, трябва да бъдат малки и средни предприятия съгласно европейската дефиниция. "За България това включва широк спектър от компании, тъй като голяма част от местните дружества отговарят на тези критерии. Това е радостно и за нашия пазар, защото потенциалът за възможни емитенти е много голям. BЕАМ е изключително подходящ за по-малки компании и стартъпи, но не е предназначен за компании, които са в начален етап на развитие. Те трябва да имат работещ бизнес, натрупана история и да покажат растеж така, че да са интересни на масовия инвеститор. Те трябва да са поне няколкомилионни и инструментите, които ще пласират на BЕАМ пазара, да са от порядъка от 1-2 милиона нагоре, не по-малко“, обясни Жана Христова.

Спецификите при BЕАМ пазара са свързани с допускането на компаниите за търговия. "Процедурата на BЕАМ минава само през борсата, не минава през регулатора. Компаниите не се превръщат в публични дружества, съответно процедурата е по-бърза и с по-ниски разходи. Регулацията е по-облекчена от гледна точка на това, че не изготвят проспект, а документ за допускане. Веднъж стигайки до BЕАМ, начинът за търговия и достъпът на инвеститори до компаниите е абсолютно идентичен на основния ни пазар. Защитата на акционерите и инвеститорите е на ниво регулирани пазари“, обясни Жана Христова.

От скоро функционира и индексът на пазар BЕАМ, който е индикатор за това как се представя пазарът. "В индекса на пазар BЕАМ са включени 10 от най-ликвидните и търгувани компании на пазара. Те трябва да отговарят на определени критерии, за да бъдат включени в този индекс. Компаниите ще се преразглеждат през 6-месечен период дали отговарят на критериите. Очакванията са свързани с това, че пазар BЕАМ ще се разшири като палитра от финансови инструменти, които се набират и листват през него. Виждаме пазара като възможност за листване не само на традиционните финансови инструменти, но и на различни варианти на такива“, обясни директорът на пазар BЕАМ.