През почивните дни Айфеловата кула осъмна с пет ковчега, поставени близо до един от входовете й. Българин е сред тримата мъже, задържани за деянието. Френската полиция води до разследване за евентуална чуждестранна намеса.

"Зачестиха българските следи при подобни деяния. Късно снощи излезе информация, че тримата души, сред които и български гражданин, вече са освободени. Срещу тях няма повдигнати обвинения. Ще се търси кой е поръчителят на това деяние, което шокира както служителите на Айфеловата кула, така и френската полиция", обясни кореспондентът на NOVA във Франция Петя Желева.

Тя припомни, че в нощта на 13 срещу 14 май Мемориала на Холокоста в Париж, осъмна с 35 щампи на червени длани. 

"Това е паметникът, на който за изписани имената на повече от 3900 мъже и жени, които са участвали на спасяването на евреите през Втората световна война. Тогава отново се появи българска следа, но извършителите бяха избягали", каза Желева.

По нейни думи вероятно става дума за един и същи български гражданин, извършил и двете деяния. 

"Бял автобус с българска регистрация е обикалял около Айфеловата кула, а след това трима души изкарват пет ковчега от него. Те били покрити с френското знаме и надпис на френски език "войници от Украйна", посочи тя.

Според Желева вероятно символиката е по повод думите на френския президент Еманюел Макрон, че през февруари е възможно изпращане на френски войници в Украйна. 

"Малко, след като мъжете разтоварват ковчезите, полицията залавя шофьорът - 38-годишен български гражданин. Той твърди, че не познава другите двама участници и че е отишъл в Париж единствено, за да извърши деянието", добави кореспондентът на медията.

"И тримата задържани са млади мъже – от България, Украйна и Германия. А по техни думи са стоварили ковчезите пред Айфеловата кула с цел припечелване на пари", каза още Петя Желева.