През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. Седемдесет и осем от тях са детски градини, 26 - части от детски градини и 162 са училища. Това съобщиха от правителствената информационна служба. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9.8 млн. лв.

Министерският съвет прие днес Списъка със защитените образователни институции за учебната 2021/2022 година, в който се включват четири нови детски градини, четири части от детски градини, както и три нови училища. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.

Определянето на защитени детски и образователни институции цели да повиши обхвата на децата и учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система.

Според закона за защитена детска градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 километра или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 километра до най- близката им детска градина или училище.

За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват не по-малко от 20 километра до най-близкото училище.

За защитено училище за учениците от VIII до X клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 километра, за да влязат в клас.