Заради ВиК дружествата водата в страната е поскъпнала средно с 15%. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, който бе изслушан в парламента заради повишението на цената на водата от 1 януари 2024 година, предаде репортер на "Фокус“.

Причината за повишаване на водата във всички региони на страната се дължали на няколко "незаобиколими“ факта, заяви Иванов.

Сред тях заложените стойности в бизнес плана на всяко едно дружество – тук се явявал определящ фактор ежегодното увеличение на заплатите на работниците в сектор ВиК с 15%, актуализацията, която се извършвала на индекса на инфлацията в страната. Друга причина била, че след завършването на петгодишни регулаторен период, който е приключил 2021 година, КЕВР извършвал оценка на дружествата и дали те са изпълнили своите инвестиционни намерения.

По думите му 22 дружества в България не са изпълнили своите инвестиции. Тогава се е взело решение, че цената на водата ще бъде намалена за 2023 година като наказание. Сега обаче се изчислява повишението от силно намалените цени в предишния период.

Председателят на КЕВР заяви, че през новия период дружествата щели да изпълнят своите инвестиционни планове. Той обаче апелира народните представители да стартират реформа в сектора, така че да бъде подобрено състоянието му.