От тази сутрин всички автомобили, които минават през сухопътните ни граници, ще подлежат на дезинфекция. Причина е чумата по дребните преживни животни, която вече е силно разпространена в съседните Гърция и Румъния.

Дезинфекцията е част от мерките на БАБХ, преди в страната да е регистрирано огнище на опасното заболяване. Всички овце и кози, които ще превозват до други стопанства, ще могат да пътуват след отрицателен тест за болестта, а когато отиват в кланица - след преглед от ветеринар.

Най-близкото до България огнище на заразата е в Гърция в района на Комотини.

Пред "Фокус" д-р Даниел Денев от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към БАБХ каза, че към настоящия момент заболяването не е констатирано на територията на нашата страна. "Чумата по дребните преживни животни сама по себе си е изключително опасна инфекциозна болест. Заболяването причинява значителни икономически загуби и може да се разпространи на големи територии", каза още той.

Д-р Денев съветва фермерите да не допускат въвеждане в стопанствата им на животни със съмнителен здравен статус, или животни, за които те нямат информация какъв е здравният им статус.