В сградата на Областна администрация Плевен се проведе спешна работна среща между Николай Абрашев - областен управител на област Плевен, Дора Стоянова - областен управител на област Ловеч и представители на "Български ВиК холдинг“ ЕАД.

От страна на Холдинга присъстваха проф. Ганчо Димитров – председател на Надзорния съвет, г-жа Ирена Георгиева – изпълнителен директор, инж. Лозко Лозев – председател на Управителния съвет, г-н Атанас Бояджиев – член на Управителния съвет, г-н Владимир Бибов – член на Управителния съвет. Поканени да присъстват бяха инж. Климент Тодоров – управител на ВиК – Плевен ЕООД и инж. Данаил Събевски - изпълнителен директор на ВиК – Ловеч АД.

Причината за срещата е ситуацията с безводието в областта и предприемането на неотложни действия за подобряване на устойчивостта на водопреносната система в областите.

След направена проверка на терен се установи, че към момента дебитът на водоизточника е намалял драстично. Ситуацията с режимното водоподаване в областта основно се дължи на горещото и сухо лято и липсата на валежи през горещите месеци тази година. В хода на срещата бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за двете области, които включват детайлно обследване на участъци с концентрация на аварии, реконструкция на силно амортизирани съоръжения по приоритетност, както и предприемане на действия по разкриване на незаконни присъединявания към водопроводната мрежа.

"При проектна готовност от страна на ВиК – Плевен, ще разгледаме механизмите за финансиране на проекта "Биволаре“  като вариант за допълнителни водни количества, коментира Атанас Бояджиев, член на УС на "Български ВиК холдинг“ ЕАД. Той подчерта необходимостта от търсене на алтернативни варианти през стари водоизточници, след проверка на необходимите им експлоатационни качества.

Инж. Лозко Лозев допълни, че във връзка с искането за финансиране на "Биволаре“, като допълнителни водни количества за района, е необходимо да се проведат срещи с ресорните институции.

Град Ловеч се водоснабдява на 95% от довеждащия водопровод "Черни Осъм“. С цел намаляване на водозагубите, ВиК - Ловеч АД има проект със строително разрешение за подмяна на 1.2 км. вътрешна мрежа в града, от които са изпълнени около 600 м. Останалите 600 м. ще бъдат подменени до края на годината.

Г-жа Ирена Георгиева благодари за ангажираността и подчерта необходимостта от обединяване на усилията между институциите, за да се реализират необходимите мерки, с което да се решат поне част от проблемите с безводието, стоящи на дневен ред пред населените места от областта. Тя апелира ВиК операторите да работят активно и в сътрудничество с местната власт за идентифициране на нуждите от финансиране на приоритетни проекти със средства от държавния бюджет.

Присъстващите обсъдиха търсени решения от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на яз. Черни Осъм като дългосрочно решение на проблемите с водоснабдяването в района.

След проведената работна среща и във връзка с актуалната обстановка, засушаването и намалените дебити на водоизточниците на територията на страната предстоят работни срещи в спешен порядък в най-засегнатите области с нарушено водоснабдяване.