Публикуваха за обществено обсъждане изменения на Закона за убежището и бежанците. Това става ясно от справка на "Фокус" на Портала за обществени консултации към Министерския съвет. 

Измененията идват няколко дни, след като България получи "зелена светлина" за влизане в Шенген. Те са внесени от председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

В мотивите към законопроекта е записано, че основните изменения са с цел да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия като се оптимизира производството за международна закрила.

Законът урежда всички производства за допустимост, въведени в общите европейски стандарти, а именно, спрямо чужденци, които имат предоставена международна закрила в друга държава членка на Европейския съюз; чужденец с предоставен статут на бежанец или друг вид  закрила в първа държава на убежище; чужденци, идващи от трета сигурна държава; както и чужденци с последваща молба за международна закрила. 

Освен това се въвежда възможността разселени бежанци да подават молби за предоставяне на хуманитарен статут от разселени лица при действието на временна закрила, както и опростени правила за разглеждане и съгласуване на тези молби. 

Предлага се Държавната агенция за бежанците да създаде специален регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на нашата страна, до който да има достъп ДАНС.