"Благодаря ви за приноса към международния мир и сигурност и за приноса към националната ни сигурност“. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна към военнослужещите по време на официалното посрещане на маневрената рота, участвала в състава на многонационалния батальон на "Регионално командване – Запад" от състава на стабилизиращите сили на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR). Ритуалът се проведе днес, 26 септември, във войскови район Ямбол. "Участието ни в силите на НАТО в Косово е резултат от последователната политика на Република България за принос към международния мир и сигурност с фокус Западните Балкани. Стабилността в нашия регион е и принос към националната ни сигурност. Когато в близост до нашите граници има нестабилност, какъвто е случаят с агресивната война на Русия срещу Украйна, това се отразява и на националната ни сигурност, и на свободния икономически обмен между страните от региона“, посочи още министър Запрянов.

"Отзивите на Командването в Косово, които получаваме, са много добри“, каза министър Запрянов и пожела на военнослужещите да продължават да носят службата добросъвестно и всеотдайно. "Искам да благодаря на всички участници в мисията в Косово за безупречното изпълнение на задачите, които водят до повишаване на техния професионализъм, спомагат за единството в НАТО и най-вече издигат авторитета на Въоръжените сили на Република България“, заяви още той.

По думите му - добросъвестното изпълнение на служебните задължения и подобни високи отзиви са сериозен ангажимент за ръководството на министерството. "Ангажимент на политическото ръководство на Министерството на отбраната е да създадем оптимизъм у военнослужещите, че всичко, което им е необходимо, ще бъде осигурено, за да може да бъдете спокойни и фокусирани върху бойната подготовка и изпълнението на задачите“, каза министър Запрянов. Той посочи повишаването на възнагражденията и подобряването на социалния пакет за военнослужещите и подчерта: "За много хора Българската армия е видима, когато тя се притече на помощ; тази година вашите колеги допринасяха да се справяме с наводнения и пожари. Но нека българското общество да знае, че освен мисията в подкрепа на населението, има и мисия за принос към международния мир и сигурност. Тази мисия също се изпълнява с чест и достойнство от нашите въоръжени сили и тя носи имидж на нашата страна“.

Министър Запрянов очерта напредъка по модернизационните проекти и увери: "Ще бъдете осигурени с най-съвременното въоръжение, бойна техника и лично оборудване за всеки един военнослужещ“.

По думите му - приносът на Българската армия заслужава политическите сили да помислят за по-нататъшно увеличение на военните разходи. "Благодаря им за тяхната подкрепа по отношение на повишаването на заплатите и утвърждаването на модернизационните проекти. Надявам се така добронамерено да погледнат на увеличението на военния бюджет и България да поддържа разходи за отбрана в размер на 2,5 процента от БВП през следващите години“, посочи той.

"Благодаря на командирите, които живи и здрави ви отведоха на мисия и живи и здрави ви върнаха в България. Това е командирска отговорност. Искам да обърна внимание, че е крайно време командирите от всички степени да се фокусират върху изграждането на ред, дисциплина, отговорност и грижа за хората, както в мирно време по време на бойната подготовка и обучението, така и по време на мисии“, посочи министър Запрянов.

"Вие представихте България и нашите Въоръжени сили по достоен начин, отстоявайки националните интереси и утвърждавайки доброто име на българските военнослужещи зад граница. Благодаря ви за високия дух и мотивацията“, обърна се началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към завърналия се български контингент. Той подчерта, че и през тази година, когато отбелязваме 20-годишнината от приемането на страната ни в най-мощния и успешен военнополитически алианс, ние участваме рамо до рамо с нашите съюзници в учения и мисии. "Като страна-член на НАТО сме активни и отговорни при вземането на колективните решения за навременен отговор на предизвикателствата пред сигурността ни. Израз на това бе и вашето присъствие в Косово през последните шест месеца“, посочи началникът на отбраната. 

Адмирал Ефтимов уточни, че през 2024 г. страната ни подкрепя усилията на КФОР с около 300 военнослужещи, което е сериозен принос към операцията. "Българската армия е един от най-активните стожери на сигурността в Косово за всичките години от началото на мисията. Вашият контингент демонстрира още веднъж, че българските въоръжени сили са гарант за мира и стабилността не само на България, а и на региона, в който живеем“, категоричен бе той.

Началникът на отбраната изрази увереност, че придобитият по време на мисията опит от всеки военнослужещ от контингента ще бъде приложен в развитието на способностите на военното формирование, в което той служи.

На ритуала присъстваха още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началникът на щаба на Съвместно командване на силите (СКС) флотилен адмирал Галин Манев, командири на военни формирования, представители на местната власт.