На брифинг днес в Крумово бе представена актуална информация за участието на Българската армия в погасяването на пожарите в страната, предаде репортер на "Фокус".

Присъстваха министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и шефът на авиобаза "Крумово" - Димитър Иванов.

"Не имало такава година, в която да има толкова много пожари и толкова да се е налагало да помагаме. Изпращаме най-подготвените летци, които са седят повече от 9 часа във вертолета", каза в своя презентация командирът на 24-та авиационна база Димитър Иванов.

"Пожарагасенето не е основна задача на 24-та авиобаза "Крумово". Взехме решение да се увеличат хеликоптерите до максимум - надяваме се до следващото лято да има 4-5 хеликоптера за гасене. Бъдещето на авиобазата са вертолетите "Kугар", а "МИ-17" ще поддържаме, докато можем", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Възможно е следващата година положението с пожарите да е по-тежко. Най-реалистичната задача България да загаси капацитета на пожари в близките три години е да увеличи броя на подготвените екипажи и оперативни готови вертолети. Закупуването на основна летателна техника изисква време - това не са играчки от магазина. Ще работим за увеличаване на възнагражденията на пилотите, които са на боен щат и извършват тези дейности. Не е нормално заплатите на пилотите от тази база да са по-ниски от тези на ХЕМС или от тези пък на "Гранична полиция", каза министър Запрянов.