На 6 април се проведе първото заседание на експертната работна група към МРРБ, която има задачата да подготви предложения за законодателни промени в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, съобщиха от пресцентъра на Камара на архитектите в България. Централният дом на архитекта в София събра над 100 представители на 24 професионални организации, които в следващите месеци ще работят съвместно за усъвършенстването на нормативната база в сектора. Председател на работната група е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. д-р арх. Стефан Аспарухов.

В краткосрочен план се предвижда до лятото да бъде разработен проектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и на наредбите, свързани с неговото прилагане. Промените следва да бъдат в посока на електронизация на административните услуги и ограничаване на бюрократичната тежест в архитектурно-строителния отрасъл.

В дългосрочен аспект предстои анализ на необходимостта от по-радикална законодателна промяна в два възможни варианта: изцяло нов Закон за устройство на територията или нов Кодекс за териториално и регионално планиране, който да обхваща всички закони, свързани със строителния процес.

“Ще използваме експертизата на всяка организация и трябва да постигнем нов режим на диалог, като следваме добрите примери на европейските институции. Ще си поставяме ясно измерими и ориентирани във времето цели, които да изпълним", коментира арх. Аспарухов.

От страна на Камарата на архитектите в България (КАБ) в заседанието на работната група участваха председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов, арх. Мартин Христов и арх. Константин Пеев.

Представителите на КАБ направиха следните предложения:



•Работната група да разгледа възможността за разработване на изцяло нова Наредба за дигиталния формат на инвестиционните проекти.

•Да бъде преразгледана Наредбата за достъпност и универсален дизайн, тъй като в момента възникват конкретни казуси и затруднения при прилагането й.

•Да бъде създадена наредба, която да регламентира държавни правила и норми за разполагане на преместваеми обекти на територията на България при запазване свободата на местните органи на самоуправление да определят конкретния регламент.

•Да бъде обърнато специално внимание на опазването на недвижимото културно наследство в процеса на усъвършенстване на нормативната база в сектора.

•Участниците в Работната група към МРРБ, които нямат пряко отношение към ЗУТ и нормативната база в сектора, да получат право само на съвещателен глас.

Сред тях са Българска хотелиерска и ресторантьорска организация; Българска минно-геоложка камара; “Овергаз Мрежи" АД и други.

От КАБ заявиха готовност за конструктивен диалог и предоставяне на експертиза, като подчертаха, че темата за необходимите законодателни промени отдавна се дискутира в бранша. Професионалните организации, обединени в рамките на Координационен съвет, вече са близо до постигането на консенсус и дефинирането на конкретни предложения за нормативни промени. Предвижда се редовните заседания на Работната група към МРРБ да се провеждат два пъти в месеца с оглед постигането на бърз напредък по поставените цели.