Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията директно чрез посолството ни в Бейрут, в координация със ситуационния център към българското външно министерство.

Приоритет ще бъде даден в този процес на семействата с деца и уязвимите групи. Това беше решено на свиканата от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет с участието на представители на министерството на външните работи, министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите, съобщиха от МС.

Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията, категоричен беше министър-председателят Димитър Главчев. Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова докладва информация, предоставена й от българското посолство в Бейрут относно динамично променящата се обстановка в Ливан.

Президентът Румен Радев е уведомен за действията, предприети от българското правителство.