Днес стартира процесът по удостоверяване на съответствието на машините за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Техническите устройства бяха приети в Министерството на електронното управление (МЕУ) вчера след края на работния ден от Централната избирателна комисия.

Първа стъпка от работата на екипите на МЕУ е да извършват проверка на предоставените за нуждите на удостоверяването активи от ЦИК.  Сертифицирането на изборните машини протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност“.

Министерството на електронното управление кани регистрираните партии, неправителствени организации и други, съгласно чл. 213а, ал. 3 от Изборния кодекс да участват в процеса.

Удостоверяването на техническите устройства за гласуване ще се провежда в защитена среда, в сградата в МЕУ, където е инсталирана нова камера, която ще излъчва картина и звук в реално време. В зала "Партер“ ще може да се наблюдава целият процес по удостоверяване, като всеки гражданин ще има свободен достъп до нея в работно време през седмицата.