Заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Росица Кирова организира среща с участието на кметовете на общини от Видинска област, общински съветници и представители на академичната общност, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По време на дискусиите ще бъдат обсъдени допълнителни стимули от общините и местния бизнес под формата на стипендии за обучение на бъдещи медицински

специалисти, които ще работят в общинската болница в града.

Събитието ще се състои на 1 март 2022 г., вторник, от 11 часа, в залата на Областната управа във Видин.

Първоначално бе определена по-ранна дата, но поради разглеждането на държавния бюджет и заявения интерес за допълнителни участници, срещата се измества и ще се проведе във вторник, 1 март.

Росица Кирова ще постави въпроса за осигуряване на допълнителни стимули за младежи, ако се запишат и учат в медицински специалности при договор за практика и поне 3 години работа след завършване на обучението във видинската болница.

Заместник-председателят на Народното събрание ще призове местните власти, като акционери в общинската болница, да подкрепят бъдещите специализанти. "Смятам, че всяка община трябва да подкрепи инициативата и да участва с предоставяне на стипендии за 1 или 2 деца, а от община

Видин, като най-голяма и с повече финансови възможности, очаквам да предостави стипендии на по-голям брой младежи“, коментира тя.

Росица Кирова обяви инициативата си в края на миналата година, когато в сградата на Народното събрание проведе разговори и срещи с ректора на Русенския университет, директора на МБАЛ "Света Петка“ АД Видин и административния директор на филиала на Русенския университет във Видин. Целта е осигуряване на медицински специалисти за болницата във Видин, както и задържането на младите хора в областта, при достойно заплащане и работа.