Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, определи заместник-министър Ирена Димитрова за новия национален координатор за борба с антисемитизма, съобщиха от МнВР.

Постът на национален координатор за борба с антисемитизма е отражение на ангажиментите и усилията, които Република България предприема по линия на борбата с антисемитизма и представлява атестат за приоритетния характер на темата в рамките на българската външна политика. Длъжността бе създадена с Решение на Министерския съвет № 633 през октомври 2017 г., а през ноември 2022 г., съгласно Решение на Министерския съвет № 874, постът на национален координатор бе институционализиран за заместник-министър на външните работи, с което се повишава видимостта му и се създават допълнителни условия за приемственост в политиката по темата.

Основната роля на националния координатор е както постигането на последователност в борбата с антисемитизма, така и поддържане на активни контакти с националните координатори на държавите-членки на ЕС и сътрудничество по темата с релевантните международни организации, включително Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Противодействието на дискриминацията, вкл. проявите на антисемитизъм, представлява приоритет за Република България, като страната продължава да бъде ангажирана с темата както в областта на многостранна дипломация, така и по линия на двустранното сътрудничество.