София. Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев се срещна с проф. д-р Гентиан Зибери от Норвежкия център по правата на човека към Университета в Осло, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Двамата обсъдиха предстоящата конференция на тема "Обучението по права на човека: между теорията и практиката“, която ще се откриe утре в Нов български университет.

Събитието се провежда в рамките на проект "Засилване на националния капацитет за изпълнение на решенията на ЕСПЧ“, финансиран по програма "Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Изпълнител на проекта е Дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“, а партньори са Департаментът "Право“ на Нов български университет и Норвежкият център по правата на човека към Университета в Осло.

Двудневната конференция е част от серия инициативи, насочени към изграждане на капацитет в юридическите факултети за практически ориентирано преподаване на дисциплината Защита на правата на човека.

Заместник-министър Ганчев информира проф. Зибери за готвената от Министерството на правосъдието реформа във висше образование по специалността "Право“ и идентифицираната необходимост от по-задълбочено обучение в сферата на Защита на правата на човека.

Проф. Зибери от своя страна запозна домакина се с новостите в преподаването в Университета в Осло в контекста на предизвикателствата на днешния ден.

Двамата обсъдиха и различни теми от взаимен интерес, като практически ориентираното преподаване и формите на гъвкаво преподаване, насочено към по-активно участие на студентите, като обърнати класни стаи /Flipped classrooms/, онлайн достъп до материали и лекторски подкасти, участие в симулирани съдебни процеси и др.