В Министерството на иновациите и растежа работим изключително активно за по-добра бизнес среда и за привличането на нови инвестиции в България. Страната ни има силно конкурентно предимство в региона по отношение на комбинацията от основни макроикономически показатели и висококвалифицирана работна ръка. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов при откриването в София на българо-китайски бизнес форум за възможностите за развитие и задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Събитието е по случай 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

Пред представители на водещи китайски компании той подчерта, че  българското законодателство предвижда редица административни и финансови стимули за инвеститорите, чиито проекти са сертифицирани от МИР по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Якимов каза, че само преди два месеца лично е връчил сертификат за инвестиция клас А на китайски инвеститор, който избра за своето производство Тракия икономическа зона в Пловдив. “Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод за производство на алуминиеви части с широко приложение в автомобилната индустрия. Размерът на инвестицията е 19 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 100 нови работни места“, уточни той. "Ангажимент на държавата е да бъде изградена довеждащата пътна инфраструктура до предприятието. Считаме, че проектът е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения“, добави още зам.-министърът.

Той добави, че друга важна стъпка, която ще даде тласък за насърчаване на инвестициите в различни отрасли, е подготвяният Меморандум между Министерството на иновациите и растежа и Министерството на търговията на Китай за създаване на работна група за инвестиционно сътрудничество. "Предвиждаме Меморандумът да бъде подписан съвсем скоро. Целта му е да се създаде механизъм за комуникация и платформа за сътрудничество между двете страни за различните инвестиционни възможности“, обясни по време на форума още той.

В заключение поздрави посолството на Китай в България за организацията на бизнес форума и изложението с водещи китайски компании в НДК и подчерта, че Китай е важен партньор за страната ни.  

Участие взеха още президентът Румен Радев, посланикът на Китай в България Н.Пр. Дай Цинли, министърът на икономиката и индустрията Петко Николов, зам.-министърът на транспорта Бисер Минчев, представители на българския и китайския бизнес и др.