Заместник-министър Стоян Андонов подкрепи световния пробег на мира, символизиращ стремежа на човечеството към по-мирен свят. Той се включи в посрещането на факела в ОУ "Свети Иван Рилски" в Перник.

“Изключително се радвам, че съм тук с вас. Всички знаем, че спортът е един от основните посланици на мира и много се гордея, че спортистите са хората, които разпространяват тези послания. Дано се вслушат в това повече хора, повече хора да бъдат мъдри и споровете да се решават на спортния терен“, заяви зам.-министър Андонов.  

След официалната част по посрещането на посланиците на мира, сред които и участникът в турнира по джудо на Олимпийските игри в Токио 2020 и Париж 2024 Ивайло Иванов, доц. Андонов и кметът на Община Перник Станислав Владимиров засадиха дърво на мира в двора на училището.

Спортният ден в Перник продължи с "Панорама на спорта", където се проведе програма с демонстрации от местните спортни клубове и среща с олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Лаура Траатс.

Световният пробег на мира е международна инициатива, която с факелно шествие преминава през 150 страни в света. У нас тя достигна до градовете Русе, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Ихтиман, Костенец, София и много други. След Перник щафетата се насочва към Кюстендил. Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Идеята е хора от всякакви възрасти и от хиляди населени места да се присъединяват по маршрута на щафетата, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Горящият факел символизира стремежа на човечеството към мир и световно единство.