БСП ще продължи да настоява за намаляване на ДДС за храните като част от коалиционното споразумение. Това каза Стефан Бурджев, зам.-министър на земеделието и храните, в предаването ."Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В стратегически план ние, слагайки таван на субсидиите и осигурителния праг за заплати формираме един ресурс, който да бъде разпределен, да може да балансира и да подпомогне тези чувствителни сектори, които са в най-тежко състояние. Тук друго възможно решение е намаляване на ДДС, което ние имаме като ангажимент като партия от БСП и е включено в коалиционното споразумение. Не срещнахме сега положителен отговор от финансовия министър с аргумента, че бюджетът би се разбутал доста, но въпросът е отговорен и си мисля, че в близките няколко месеца при актуализацията на бюджета също трябва да се вземе решение. Това ще намали злоупотребите с ДДС, това ще даде конкурентно предимство на българските производители на плодове и зеленчуци“, посочи зам.-министърът.

Министерство на земеделието и храните ще следва плана, който обяви във връзка с високите цени на енергоносителите и засиленото търсене на дърва за огрев за домакинствата и нуждата от това да няма допълнителни спекулации, и посредници в дърводобива, припомни зам.-министър Бурджев.

"Считаме, че с плана, който сме създали за складовете, които има в наличност, и новите, които ще открием да достигнем 56-те броя, точки в страната, от които могат да се снабдяват чрез кметовете дърва за нуждаещите се домакинства, и да достигат до хората на възможно най-ниски цени“, каза още зам.-министър Стефан Бурджев.

Евелина БРАНИИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение"