3025 безплатни правни консултации на хора от уязвимите социални групи са предоставени от мобилните групи от адвокати и ромски медиатори в последните 10 месеца по проект на Националното бюро за правна помощ към Министерството на правосъдието, съобщиха от Министерството на правосъдието. Над 400 от осъществените консултации са на хора под прага на бедност, от отдалечени райони и от ромската общност в област Стара Загора.

Това стана ясно по време на срещата между заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев и новоизбрания председател на адвокатската колегия в Стара Загора Златина Йовчева.

Двамата обсъдиха напредъка по проект "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност“, финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г.

Най честите теми, по които хората търсят правна помощ са родителски права, издръжка на деца, социални помощи и въпроси, отнасящи се до услуги за доставка на електроенергия и вода за битови нужди. Редица от въпросите са свързани и с проблеми с домашното насилие, констатират адвокатите.

Заместник-министър Ганчев заяви, че Министерството на правосъдието работи интензивно по законопроекта за домашното насилие съвместно с широк кръг институции и неправителствени организации. Той се ангажира да наблюдава работата по проекта и да оказва съдейства.

Според адв. Йовчева мобилните екипи изключително добре работят с ромските медиатори, който включително организират тематични срещи с общността, на които се осъждат възможностите за решаването на конкретни наболели въпроси.

На територията на Стара Загора по проекта, финансиран от НФМ 2014-2021 работят седем адвоката. Поради високия интерес към предоставяната услуга Националното бюро за правна помощ е одобрило допълнително още 5-ма адвокати, които от следващата седмица ще се включат в мобилните екипи там.