Заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова беше сред гостите на тържеството по повод предстоящото откриване на учебната година в столичното 18 СУ "Уилям Гладстон“ – най-голямото училище в България с над 2300 ученици. Тя пожела на децата да бъдат целеустремени, мотивирани и да вярват в себе и своите способности, а на учителите да продължават да палят искрата към знанието. Д-р Лазарова донесе и подарък – училищен звънец.

В 18 СУ педагогическите специалисти осигуряват профилирано обучение в чуждоезиковите и STEM паралелки с интензивно изучаване на японски, китайски и арабски езици. Традицията в изучаването на западни езици продължава с профилите английски, немски и френски езици. От 2012 година 18. СУ "Уилям Гладстон“ става първото училище в Европа, което въвежда корейски език в задължителната си програма след седми клас. Възпитаниците на училището са редовни участници и победители на общонационални и международни езикови конкурси и успешно се представят на световните стандартизиращи изпити.

Тържеството протече с празнична програма, подготвена от ученици и учители. В двора на училището гостите разгледаха тематични павилиони, свързани с различни култури. Имаше образователни работилници и игри.

Гости на празника бяха също Нейно превъзходителство Дай Цинли, посланик на Китайска Народна Република, Станислав Илиев, кмет на район Възраждане, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град.