С ясна визия и стратегия, с ефективна работа на институциите и силна политическа воля можем да превърнем доклада на Марио Драги в своеобразна пътна карта за успеха на България. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на експертната дискусия "Докладът "Драги" – новата икономическа политика на ЕС и перспективите за България". Събитието се организира от Green Transition Forum и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Зам.-министър Якимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа работи активно за повишаване на икономическия растеж чрез насърчаване на технологичните и научни иновации, подкрепа при технологичния трансфер и преодоляване на затрудненията при привличането на финансиране.

"Насърчаваме осигуряването на инвестиции в изследователска инфраструктура и развойна дейност, както и осигуряването на по-благоприятна за иновациите регулаторна среда", подчерта зам.-министър Якимов.

По думите му, МИР подкрепя необходимостта от значително увеличаване на публичното финансиране за европейската космическа индустрия, както и засилването на публично-частните партньорства. Също така и увеличаването на публичните инвестиции в научни изследвания и дейностите по веригата за доставки в полупроводниковата индустрия, включително активното привличането на инвеститори в производството на микрочипове.

"В засилване на връзката между космическите дейности и отбраната виждаме огромен потенциал както за националната сигурност, така и за икономическия растеж. Разполагаме с широк набор от финансови инструменти, с които насърчаваме създаването на R&D центрове за иновации в отбраната", каза още Якимов.

Зам.-министърът на иновациите и растежа заяви, че се работи и по създаването на национален финансов механизъм, специално насочен към подкрепа и ускоряване на иновациите в приоритетни сектори като отбрана, космически технологии, микроелектроника и изкуствен интелект. "С този механизъм целим да осигурим финансиране и развитие на все по-мащабни проекти“, допълни зам.-министър Якимов.